Νάτσινας, Αλέξανδρος (1908-)

 1. Πρόσωπο
 2. 1908
 3. 1997
 4. Σιάτιστα Κοζάνης
 5. Αθήνα
 6. Έλληνας
 7. Στρατιωτικός
 8. Δημιουργοί ερευνητικών έργων
 9. Αντιστράτηγος στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς
 10. Ενήλικες με εμπλοκή στον εμφύλιο
 11. Ανάμειξη στον εμφύλιο με Εθνικοφροσύνη
 12. Αξιωματικοί Εθνικού Στρατού
 13. Άνδρας
 14. Ελληνικά
  1. Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ)
  1. Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών (ΙΔΕΑ)
  1. Ο Αλέξανδρος Νάτσινας γεννήθηκε στην Σιάτιστα το 1908 και πέθανε στην Αθήνα το 1997. Παρακολούθησε τα μαθήματα της εγκυκλίου εκπαιδεύσεως στην Κοζάνη και τα μαθήματα του Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε εγκατασταθεί μετά το 1921, η οικογένεια του.
   Εισήχθη μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε λίγο πριν την έναρξη του πολέμου με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Από την 28η Οκτωβρίου 1940 έως τον Απρίλιο του 1941 πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό πόλεμο. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, είχε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών των συμμάχων και ανέλαβε την ανάπτυξη δικτύου κατασκόπων στην Ελλάδα.  Στην συνέχεια κατέφυγε στην Μέση Ανατολή.

   Μετά την απελευθέρωση, στον εμφύλιο ήταν με το μέρος του Εθνικού Στρατού. Η εμπειρία του στην κατασκοπία των βοήθησε να αντιληφθεί το σημαντικό ρόλο που έχουν και έτσι Τον Απρίλιο του 1949, παρουσιάστηκε στο Στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο στον οποίο παρέδωσε δύο μελέτες, που συνοδεύονταν από υπόμνημα όπου περιέγραφε την ανάγκη ιδρύσεως Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

   Το 1953, δημιουργήθηκε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών Ελλάδος (ΚΥΠΕ) που λίγο αργότερα ο μετονομάστηκε σε ΚΥΠ με πρώτο αρχηγό τον Αλέξανδρο Νάτσινα που είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη στο στράτευμα. Στην ηγεσία της ΚΥΠ παρέμεινε μέχρι το τέλος του 1963 όποτε αποχώρησε. 

   Από την ιστοσελίδα "Περπατώντας στη Σιάτιστα και την Ιστορία"
 15. Original: AltSol Company - Rules: RDA