Μέση Ανατολή

  1. Περιοχή
  2. Ελληνική
  3. Γεωγραφικές περιοχές
    1. Ασία
    2. Αφρική
  4. Το λήμμα χρησιμοποιείται για εργασίες που αναφέρονται στην περιοχή της βορειοανατολικής Αφρικής, στην περιοχή της Ασίας που εκτείνεται δυτικά του Πακιστάν, και περιστασιακά στην Ελλάδα και το Πακιστάν. Για εργασίες που πραγματεύονται συνολικά τις αραβόφωνες χώρες της Ασίας και της Αφρικής ή μόνον της Ασίας, χρησιμοποιείται το λήμμα Αραβικές χώρες (Σημείωση από Εθνική Βιβλιοθήκη)
    1. Η Μέση Ανατολή είναι γεωγραφικός όρος που αναφέρεται σε περιοχές της βόρειας Αφρικής και της δυτικής Ασίας. Τα όρια της Μέσης Ανατολής δεν είναι αυστηρώς καθορισμένα, διαφέρουν ανά ιστορική περίοδο και ποικίλουν ανάλογα την εθνολογική, πολιτισμική, ή γεωπολιτική σκοπιά. Κατά κανόνα όμως περικλείουν την αραβική χερσόνησο και χώρες γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο.

      Πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί αποκαλούσαν «Εγγύς Ανατολή» (Near East) τον χώρο που περιελάμβανε πρώην κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε αντίθεση με τον όρο «Άπω Ανατολή» (Far East) που ήταν συνεπέστερος και περιελάμβανε την Κίνα, την Ινδοκίνα και την Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια όμως των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την εγκατάσταση του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής στην Αίγυπτο, ο όρος Μέση Ανατολή (Middle East) ενώ χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη Συρία και το Ιράκ, άρχισε να επεκτείνεται σ' όλα τα εδάφη όπου εκτείνονταν βαθμιαία και η δράση των βρετανικών δυνάμεων, συμπεριλαμβάνοντας έτσι τελικά από μεν την Ευρώπη τη Δωδεκάνησο, τις χώρες, πρώην κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Γαλλίας, (Λίβανο, Παλαιστίνη), χώρες της Αφρικής όπως Αιθιοπία, Ερυθραία, Σομαλία μέχρι και τη Λιβύη.

      Βικιπαίδεια (Τελευταία τροποποίηση 07:26, 28 Αυγούστου 2015)
    1. 300870 ⟶ Μέση Ανατολή
    1. Q7204 ⟶ Πατήστε εδώ
    1. 316747516 (Geographic) ⟶ Orient Meyo
  5. Original: AltSol Company. - Rules: RDA