Καρλόβασι (Σάμος)

  1. Περιοχή
  2. Ελληνική
  3. Ελληνικές κωμοπόλεις
    1. Σάμος (Νησί)
    1. Το Καρλόβασι είναι κωμόπολη του νομού Σάμου με πληθυσμό 6.708 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι το δεύτερο διοικητικό κέντρο του νησιού μετά την Πόλη της Σάμου.

      Βρίσκεται στα Βορειοδυτικά του νησιού και αποτελείται από 4 συνοικίες, το Παλαιό, το Μεσαίο, το Νέο Καρλόβασι και το Λιμένα Καρλοβασίου.[1] Μεγαλύτερο είναι το Νέο Καρλόβασι. Παράγει ελιές, λάδι, εξαιρετικά κρασιά με παγκόσμια βραβεία, σιτηρά, σταφίδες, μέλι, σύκα. Είχε πολλά βυρσοδεψεία και καπνεργοστάσια τα οποία σταδιακά έκλεισαν λόγω της ανάπτυξης άλλων μορφών βιομηχανίας και τεχνολογίας. Στο Καρλόβασι βρίσκεται και η Σχολή Θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου [2], που περιλαμβάνει τις σχολές: Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Μαθηματικών και Στατιστικής.

      Σύμφωνα με το μεγάλο Σαμιώτη ιστορικό Επαμεινώνδα Σταματιάδη, το όνομα Καρλόβασι προέρχεται από τις δύο τουρκικές λέξεις Karli - ovasi που σημαίνουν χιονισμένος κάμπος. Αν και η ερμηνεία αυτή είναι η επικρατέστερη, όμως δεν είναι εντελώς πειστική γιατί το Καρλόβασι σχεδόν ποτέ δεν καλύπτεται από χιόνια. Γι' αυτό άλλοι ιστορικοί καταφεύγουν σε άλλες ερμηνείες. Σε δημοσίευμά της η ιστορικός Ευαγγελία Μπαλτά συνδυάζει το τοπωνύμιο Καρλή - Οβαζί με την αναφορά για την ύπαρξη ενός ποταμού στην περιοχή με παρόμοιο όνομα. Είναι λοιπόν πιθανόν το Καρλόβασι να μην είναι ο χιονισμένος κάμπος, αλλά ο κάμπος του ποταμού Καρκλίκ (Καρκλίκ - οβασί), που η χρήση το οδήγησε στη σημερινή ονομασία Καρλόβασι. Έχει πολλές εκκλησίες με σπουδαιότερες τον Άγιος Νικόλαο την Παναγία, την Αγία Τριάδα και πολλές άλλες.

      Wikipedia
    1. 363525 ⟶ Καρλόβασι (Σάμος)
    1. Q1733889 ⟶ Πατήστε εδώ
    1. 256492 ⟶ Πατήστε εδώ
    1. 149100498 (Geographic) ⟶ Neon Karlovasion (Greece)
  4. Original: AltSol Company. - Rules: RDA