Μυτιληνιοί (Σάμος)

  1. Περιοχή
  2. Ελληνική
  3. Ελληνικά χωριά
    1. Σάμος (Νησί)
    1. Οι Μυτιληνιοί είναι χωριό του νομού Σάμου, στη νήσο Σάμο χτισμένη πάνω σε ένα λόφο, σε μια όμορφη κεντρική περιοχή. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 1.982 κατοίκους.

      Ο οικισμός δημιουργήθηκε όταν ο Κιλίτζ Αλής πήρε από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν την άδεια να εποικήσει τη Σάμο. Κάτοικοι της Λέσβου, οι οποίοι διώκονταν, βρήκαν εκεί καταφύγιο, πράγμα που εξηγεί και το όνομα του οικισμού.

      Στη γειτονική πεδιάδα του Μεσόκαμπου, η οποία απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από τους Μυτιληνιούς, υπάρχουν υπολείμματα από κυκλώπεια τείχη, τα οποία μαρτυρούν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από πολύ νωρίς.

      Από τους Μυτιληνιούς διέρχεται ένας χείμαρρος, ο Χήσιος, ο οποίος το χειμώνα έχει πολύ νερό και είναι άγριος, ενώ το καλοκαίρι το λιγοστό νερό του το χρησιμοποιούν για να ποτίζουν τους κήπους οι γεωργοί. Οι κάτοικοι των Μυτιληνιών είναι ως επί το πλείστον γεωργοί και παράγουν κρασί, λάδι, σταφίδες και δημητριακά.

      Αξιοθέατα της κωμόπολης είναι το γειτονικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τα δάση της περιοχής και το Μουσείο Φυσικής ιστορίας, γνωστό ως Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου

    1. 381413 ⟶ Μυτιληνιοί (Σάμος)
    1. Q1956972 ⟶ Πατήστε εδώ
    1. 256865 ⟶ Πατήστε εδώ
  4. Original: AltSol Company. - Rules: RDA