Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ). Υπόμνημα προς την Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ «Για τα αίτια που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο και η γνώμη μας για το σταμάτημά του»

  1. Έργο (αυτοτελές έργο)
    1. Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ)
    1. Βαφειάδης, Μάρκος (1906-1992)
  2. Αρχειακό υλικό
  3. 14 Μαρτίου 1947
  4. Ελληνικά
    1. Από 04/1946 - Μέχρι 12/1949
    1. Αρχειακές πηγές
    1. Λευκή τρομοκρατία (1945-1946)
    1. To “Υπόμνημα προς την Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ” του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) συντάχθηκε στις 14 Μαρτίου 1947 και υπογράφτηκε από τον Μάρκο Βαφειάδη. Απευθύνονταν προς τα μέλη της Commission of Investigation Concerning Greek Frontier Incidents ή Διερευνητικής Επιτροπής των Επεισοδίων στα βόρεια Ελληνικά Σύνορα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που είχε έρθει στην Ελλάδα στο τέλος του Γενάρη του 1947 και διερευνούσε τις κατηγορίες της Ελλάδας ενάντια στις κυβερνήσεις Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας για ενίσχυση του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ.  Το υπόμνημα είχε τίτλο «Για τα αίτια που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο και η γνώμη μας για το σταμάτημά του» και αποτελούνταν από 350 δακτυλογραφημένες σελίδες.  Σε αυτό καταγράφονταν χιλιάδες περιστατικά τρομοκρατίας και βίας που συνέβησαν, από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας μέχρι και τις αρχές του 1947, σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τους υποστηρικτές των εθνικοφρόνων ενάντια στους οπαδούς της αριστεράς.

      Το υπόμνημα βρέθηκε στο αρχείο του πρώην δικαστικού συμβούλου Νίκου Αναγνωστόπουλου από τον Περικλή Ροδάκη και τον Μπάμπη Γραμμένο και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο «Έτσι άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γλάρος το 1987.

  5. Original: . - Rules: RDA
    1. Έτσι άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος