Δροσογιάννης, Αντώνης (1922-2006)

  1. Πρόσωπο
  2. 26 Ιανουαρίου 1922
  3. 05 Νοεμβρίου 2006
  4. Δάφνη Λαμίας
  5. Έλληνας
  6. Στρατιωτικός - Πολιτικός
  7. Δημιουργοί βιωματικών έργων - Δημιουργοί βιωματικών έργων
  8. Αντιστράτηγος στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς - Υπουργός Ελληνικής κυβέρνησης
  9. Ενήλικες με εμπλοκή στον εμφύλιο
  10. Ανάμειξη στον εμφύλιο με Εθνικοφροσύνη
  11. Αξιωματικοί Εθνικού Στρατού
  12. Άνδρας
    1. Εθνικός Στρατός
    1. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)
    1. Κυβέρνηση 1985 (Ιουνίου) Ανδρέα Παπανδρέου
    2. Κυβέρνηση 1981 (Οκτωβρίου) Ανδρέα Παπανδρέου
    1. Ο Αντώνης Δροσογιάννης (26 Ιανουαρίου 1922 - 5 Νοεμβρίου 2006)[1]ήταν Έλληνας αντιστράτηγος του Στρατού Ξηράς και πολιτικός. Διετέλεσε βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας με υπουργό τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέουκαι υπουργός Δημόσιας Τάξης. Πολεμιστής του Ιερού Λόχου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο διάσημους καταδρομείς στην ιστορία του ελληνικού στρατού. Ήταν ο δημιουργός και πρώτος διοικητής της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών, ενώ άφησε εποχή ως σκληρός διοικητής του τότε ΚΕΜΚ (Κέντρον Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών).
      Ενώ προερχόταν από οικογένεια προσκείμενη πολιτικά στην φιλοβασιλική Δεξιά, ανήκε σε μία ομάδα αξιωματικών που γοητεύτηκαν από τις ιδέες του Ανδρέα Παπανδρέου με την εμφάνισή του στην πολιτική.
      Το 1939 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) από την οποία εσπευσμένα βγήκε ως δευτεροετής εύελπις τον Οκτώβριο του 1940 με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αρχικά ανέλαβε την εκπαίδευση Δωδεκανήσιων εθελοντών, αλλά στη συνέχεια πρoωθήθηκε στο μέτωπο και έλαβε μέρος στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.[2]Κατά τη διάρκεια της κατοχής διέφυγε στην Μέση Ανατολή, όπου αρχικά κατετάγη στην 2η ελληνική ταξιαρχία και στη συνέχεια στον Ιερό Λόχο. Ως ιερολοχίτης έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Τύνηδος και Σαχάρας, ενώ το 1944 έπεσε με αλεξίπτωτο διαδοχικά σε ΧίοΣάμο και Μύκονο συμμετέχοντας στην κατάληψη και απελευθέρωσή τους.[2] Επίσης συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις του εμφυλίου πολέμου ως διοικητής του 62ου Λόχου Καταδρομών. Μετά το τέλος του εμφυλίου έγινε εκπαιδευτής στη Σχολή Ευελπίδων, υπηρέτησε στην ΕΣΑ και διετέλεσε διοικητής της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών στην Χίο και της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών στην Δράμα, την οποία ο ίδιος δημιούργησε.

      Wikipedia
    1. Q15634772 ⟶ Πατήστε εδώ
  13. Original: AltSol Company. - Rules: RDA