Εκδόσεις Στοχαστής

 1. Οργανισμός
 2. 1968
 3. Αθήνα
 4. Έλληνες παραγωγοί, διαθέτες και εκδότες έργων
  1.  Ο «Στοχαστής» δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, από τον Λουκά Αξελό και την Δάφνη Παπασηλιοπούλου και πλαισιώθηκε από μιαν ομάδα νέων ανθρώπων που τους ένωναν κοινές ιδέες και στόχοι.
       Για τους ιδρυτές των εκδόσεων, σαφές από την πρώτη στιγμή υπήρξε το γεγονός ότι η επιλογή τους αυτή ήταν κυρίως «προϊόν» πολιτικής και πολιτισμικής αντίδρασης στην τότε πολιτική κατάσταση αλλά και τα πολιτισμικά κρατούντα, παρά μια εκδοτική επιλογή εμπορικού χαρακτήρα.
       Αυτό αποτυπωνόταν και στα φυλλάδια και εξώφυλλα των πρώτων βιβλίων, όπου δέσποζαν οι ρήσεις του Ρήγ Βελεστινλή: Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποία λάμπουν τα ελεύθερα έθνη και του Αντόνιο Γκράμσι: Οι μαχητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους, επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά.
       Ο πρώτος χρόνος αναλώθηκε στην ανίχνευση των προς έκδοσιν έργων και στην προετοιμασία των δύο πρώτων βιβλίων· των Κειμένων του Ρήγα Βελεστινλή και της Δοκιμασίας. Οι μάγισσες του Σάλεμ του Άρθουρ Μίλλερ. Το δεύτερο, αν και στοιχειοθετημένο, δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Έτσι, τυπικά, οι εκδόσεις εμφανίζονται το 1969, με πρώτο τους βιβλίο τα Κείμενα του Ρήγα.

   Από την ιστοσελίδα του εκδότη
 5. Επίσημη ιστοσελίδα
 6. Original: AltSol Company - Rules: RDA