Ιερά Μητρόπολις Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

 1. Οργανισμός
 2. 1978
 3. Ναύπακτος
 4. Εκκλησιαστικοί φορείς
  1. Η ιστορία της Μητροπόλεως Ναυπάκτου συνδέεται άμεσα με την ιστορία της πόλεως Ναυπάκτου και με την θέση που αυτή κατείχε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και αργότερα την εποχή της Τουρκοκρατίας και του ελεύθερου Νεοελληνικού Κράτους.

   Η Μητρόπολη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας καταργήθηκε στα 1932, με σκοπό να μετατεθεί ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος Νικολαΐδης, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων. Στην αρχή η Ιεραρχία πρότεινε την εκκλησιαστική ένταξη της Επαρχίας Ναυπακτίας στην Μητρόπολη Φωκίδος. Λόγω όμως των πολλών αντιδράσεων η απόφαση αυτή ουδέποτε εφαρμόσθηκε, για να ενταχθή τελικά η Ναυπακτία στη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας. Υπό την πίεση του Κορινθίας και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού Παπανδρέου και των διαμαρτυριών των δύο Επαρχιών επανασυνίσταται η Μητρόπολη με απόφαση της Ιεραρχίας με τα ίδια όρια. Τοποτηρητής διορίζεται στα 1935 και στα 1936 εκλέγεται Μητροπολίτης ο Γερμανός Γκούμας.

   Στα 1978 η Μητρόπολη χωρίσθηκε σε δύο: την Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και την Μητρόπολη Καρπενησίου. Οι νέες Μητροπόλεις, κατά το αρχαίο έθος, έλαβαν το όνομα της έδρας και όχι της επαρχίας ή του νομού.

   Από την ιστοσελίδα της Μητρόπολης
 5. Επίσημη ιστοσελίδα
  1. 301516 ⟶ Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
 6. Original: AltSol Company - Rules: RDA