Ομβριακή Δομοκού

 1. Περιοχή
 2. Ελληνικά
 3. Ελληνικά χωριά
  1. Φθιώτιδα (Νομός)
  1. Η Ομβριακή είναι κεφαλοχώρι της περιοχής και υπήρξε έδρα του Δήμου Ξυνιάδος. Βρίσκεται στο οροπέδιο της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδος χτισμένη αμφιθεατρικά στις  βόρειες πλαγιές της Όθρης και σε μέσο υψόμετρο 535 μέτρα και 35,5 χιλιόμετρα βόρεια της Λαμίας. Η διοικητική της περιφέρεια περιλαμβάνει 46.235 στρέμματα καλλιεργήσιμης αλλά και δασικής έκτασης με χαμηλή κυρίως βλάστηση.

   Είναι ένα ζωντανό χωριό, με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Στις ταβέρνες και στα γραφικά καφενεία μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά πιάτα, ντόπιους μεζέδες και άλλα τοπικά προϊόντα όπως εξαιρετικό τσίπουρο και κρασί, από παραγωγούς της γύρω περιοχής. Τις βραδινές ώρες, στα καφέ και στα μπαράκια του χωριού, σε οικείους χώρους, με γνώριμες παρέες και οικογενειακό κλίμα, σίγουρα θα γνωρίσετε την αυθεντική διασκέδαση.  

   Η αναφορά της  Ομβριακής στην πρόθεση της Ιεράς Μονής Ρεντίνας, στα φύλλα 12α, 12β, 13α  και 13β, δείχνει ότι η Ομβριακή προϋπήρχε του 1640, χρονιά κατά την οποία έχει γραφεί η πρώτη πρόθεση, δηλαδή τα ονόματα των πρώτων αφιερωτών για την ανακατασκευή του Ναού και ο τόπος καταγωγής τους. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι και κατά το 1565 έτος κτήσης της Μονής του Αγίου Αθανασίου υπήρχε ο οικισμός, πιθανότατα δε και με το ίδιο όνομα.

   Η Ομβριακή βρισκόταν λίγο πάνω από το επίπεδο της λίμνης Ξυνιάδος και καθώς τα «όμβρια ύδατα» (τα νερά των συχνών τότε, λόγω της λίμνης, βροχών) δεν έβρισκαν διέξοδο ούτε προς τη λίμνη ούτε προς τους παρακείμενους χειμάρους, χαρακτηριστικό φαινόμενο της περιοχής, έδωσαν στην Ομβριακή το όνομά της.

   Η Ομβριακή υπήρξε μετά την απελευθέρωση του 1881 (από το 1883) και μέχρι το 1912, πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε Δήμου Ξυνιάδος μαζί με τα χωριά Δαουκλή, Ζαπάντι, Οζερό, Δερελή, Παναγία, Άνω και Κάτω Αλχανί, Τερβένι (Παλιοντέρβενο), Παλιούρι και Άγιο Αθανάσιο.

    Το 1912 τα χωριά του Δήμου Ξυνιάδος, που ήταν τότε τα Άνω και Κάτω Αλχανί, Άγιος Γεώργιος, Δαουκλί, Ζαπάντι, Κορομηλιά, Παναγία, Δραχμάναγα, Λιβαδάκι και Μονή Αγίου Αθανασίου, αποσπάσθηκαν και αποτέλεσαν ξεχωριστές κοινότητες, κατά ομάδες καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή δεν είχαν πάνω από τριακόσιους κατοίκους ή σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε λειτουργία...

   Δημήτρης Β. Καρέλης (Από το υπό έκδοση βιβλίο του για την περιοχή Δομοκού) 

   Δήμος Δομοκού
  1. au.134813 ⟶ Ομβριακή (Φθιώτιδα)
  1. 256296 ⟶ Omvriakí
 4. Original: AltSol Company - Rules: RDA