Θεισόα (Ηλεία)

 1. Περιοχή
 2. Ελληνική
 3. Ελληνικά χωριά
  1. Ηλεία (Νομός}
  1. Η Θεισόα είναι χωριό της Ηλείας στα νότια του νομού κοντά στην αρχαία πόλη Θεισόα όπου οφείλει και το όνομα του. Βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του Λύκαιου όρους στα σύνορα των νομών Ηλείας και Αρκαδίας[1] και συνδέεται οδικά με την Μεγαλόπολη και την Ανδρίτσαινα.

   Πρώτος οικιστής του χωριού αναφέρεται ο Λάβδας, βυζαντινός άρχοντας που του δόθηκε η περιοχή τιμάριο[2] . Από αυτόν απέκτησε και το πρώτο της όνομα "Λάβδα"[2]. Αργότερα οι βυζαντινοί οχύρωσαν την ακρόπολη της αρχαίας πόλης σε κάστρο, το 1200 μ.χ. αναφέρεται γύρω από το κάστρο πλούσια κωμόπολη[2]. Το 1209 την κατέλαβε ο βαρώνος της ΚαρύταιναςΟύγος ντε Μπρυγέρ ο οποίος έχτισε στο κάστρο τον ναό της Αγίας Ελένης όπου πήρε και το όνομα του, Κάστρο της Αγίας Ελένης[2]. Το 1302 οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής επαναστάτησαν και με την βοήθεια τους κατέλαβε το κάστρο ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος[2].

   Επί ενετοκρατίας αναφέρεται σε απογραφές και κατά την Β΄ τουρκοκρατία στην περιοχή δρούσαν κλεφταρματωλοί, αναφέρεται η οικογένεια Τσιλίκα και ο Αγγελής Λαβδιώτης[2]. Στα τέλη του 18ου αιώνα ο κλεφταρματωλός Τσιλίκας σκότωσε στου Λάβδα έφιππο οθωμανικό απόσπασμα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να φύγουν για το χωριό Σκάλα Οιχαλίας[2]. Πολλοί από αυτούς αργότερα επέστρεψαν στο χωριό.

   Στην επανάσταση του 1821 οι Λαβδαίοι πήραν μέρος στις Μάχες του Λάλα, στην Μάχη του Αλφειού και αλλού[2]. Τον Μάρτιο του 1821 στην περιοχή έγινε η Μάχη του Αγίου Αθανασίου που έλειξε με νίκη των Ελληνων[1].

   Wikipedia
  1. Q252672 ⟶ Πατήστε εδώ
  1. 252912 ⟶ Πατήστε εδώ
 4. Original: AltSol Company. - Rules: RDA