Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ)

 1. Οργανισμός
 2. 1987
 3. 09 Ιουλίου 2013
 4. Πολιτικά κόμματα, Ελληνικά
  1. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά (ΚΚΕ Εσ.-ΑΑ)
  1. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ)
  1. Ελεφάντης, Άγγελος (1936-2008)
  1. Η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ, παλαιότερα ΚΚΕ εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά) ήταν ένα ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα, θεωρούμενο ως ο συνεχιστής της ευρωκομμουνιστικής παράδοσης στην Ελλάδα. Επικεφαλής της ήταν ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μπανιάς.
   Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού το 1986, οι δυνάμεις της κομμουνιστικής ανανέωσης (η λεγόμενη πλατφόρμα της αναβάθμισης) συνέχισαν να εκφράζονται μέσα από το ΚΚΕ εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά και την οργάνωση νεολαίας ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Ενώ το άλλο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση (Ε.ΑΡ.) συνεργάσθηκε με το ΚΚΕ και συγκρότησαν τον ενιαίο Συνασπισμό, το ΚΚΕεσ-ΑΑ ακολούθησε αυτόνομη πορεία. Συμμετείχε μάλιστα στις εκλογές του 1990, καταγγέλλοντας τη συνεργασία του Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία.

   Στις αρχές της δεκαετίας του '90 το ΚΚΕεσ.-ΑΑ άλλαξε την ονομασία του σε Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, σηματοδοτώντας τη μετατροπή του σε κινηματική αριστερή πολιτική οργάνωση που διεκδικεί την ανανέωση - ριζοσπαστικοποίηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας, καθώς και τη συνάντησή του με την πολιτική οικολογία. Το 1998 συνεργάστηκε με το ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές, την εποχή που το τελευταίο έκανε άνοιγμα σε συμμαχίες, στα πλαίσια της απόφασης του 15ου συνεδρίου του για τη δημιουργία Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Αυτή η συνεργασία δεν συνεχίστηκε στις ευρωεκλογές του 1999,με πρωτοβουλία της ΑΚΟΑ, με αποτέλεσμα να υποστεί διάσπαση τον Ιανουάριο του 2000. Τα μέλη που αποχώρησαν, διαφωνούσαν με την επιδίωξη για εκλογική συνεργασία με το ΣΥΝ, ενώ επιθυμούσαν τη συνέχιση της συνεργασίας με το ΚΚΕ, την οποία και πραγματοποίησαν στις εκλογές του Απριλίου 2000, ιδρύοντας την Κομμουνιστική Ανανέωση.

   Η ΑΚΟΑ εκδίδει την κυριακάτικη εφημερίδα «Εποχή», συμμετέχει στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς. Το 2004 συμμετείχε στις εκλογές με το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος διαλύθηκε αμέσως μετά τις εκλογές. Με την αναβίωσή του το 2007 η ΑΚΟΑ συμμετείχε εκ νέου. Στις εκλογές του 2007 ο γραμματέας της ΑΚΟΑ Γιάννης Μπανιάς βρέθηκε στην πρώτη θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχθηκε βουλευτής. Την ίδια επιτυχία κατήγαγε και στην Α' Αθήνας ο θεατρολόγος Περικλής Κοροβέσης. Είναι η πρώτη φορά που η ΑΚΟΑ εισερχόταν, μέσω στελεχών της, στο κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2009 κανένα μέλος της δεν κατάφερε να εκλεγεί.

   Βικιπαίδεια (Τελευταία τροποποίηση 21:39, 26 Ιουνίου 2016)
 5. Original: AltSol Company. - Rules: RDA