Κορυσχάδες (Ευρυτανία)

  1. Περιοχή
  2. Ελληνική
  3. Ελληνικά χωριά
    1. Ευρυτανία (Νομός)
    1. Οι Κορυσχάδες είναι χωριό και Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καρπενησίου του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καρπενησίου[1], σε υψόμετρο 940 μέτρων[1]. Το 1955 μετονομάστηκε σε Κυψέλη[2], ονομασία που διατήρησε έως το 1965[3], οπότε και μετονομάστηκε εκ νέου. Έχει πραγματικό πληθυσμό 44 κατοίκων, κατά την Απογραφή 2011.

      Το χωριό συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι ότι σε αυτό το χωριό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας. Τη διενέργεια των εκλογών αποφάσισε και ανήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944. Στις εκλογές έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες και εκλέχθηκαν 250 εθνοσύμβουλοι, από ευρύτατο φάσμα.

       
      Το κτήριο όπου κάποτε στεγαζόταν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου. Σήμερα στεγάζει μουσείο Εθνικής Αντίστασης. 

      Στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχαν πέντε καθηγητές πανεπιστημίου, δύο μητροπολίτες, οκτώ στρατηγοί, είκοσι δημόσιοι υπάλληλοι, πέντε βιομήχανοι, δέκα δημοσιογράφοι, δεκαπέντε γιατροί, είκοσι πέντε δικηγόροι, είκοσι τρεις αγρότες, δέκα καθηγητές γυμνασίου, είκοσι δύο εργάτες κ.ά. Από την Αττικοβοιωτία και την Εύβοια είχαν εκλεγεί 41 αντιπρόσωποι, από την Ήπειρο 14, από τη Θεσσαλία 22, από τη Μακεδονία 38, από τη Στερεά 21, από την Πελοπόννησο 44 και άλλοι από άλλες περιοχές.

      Wikipedia
    1. 307602 ⟶ Κορυσχάδες (Ευρυτανία)
    1. Q12879281 ⟶ Κορυσχάδες Ευρυτανίας
    1. 259748 ⟶ Koryschádes
  4. Original: AltSol Company. - Rules: RDA