Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

 1. Οργανισμός
 2. 1891
 3. Αθήνα
 4. Έλληνες παραγωγοί, διαθέτες και εκδότες έργων
  1. 1891 Ο Ιωάννης Σιδέρης, ιδρυτής του εκδοτικού οίκου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων, το «Επίτοµο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης» του φιλόλογου και λεξικογράφου Α. Ν. Γιάνναρη. Από τότε αρχίζει και η επίσημη χρονολόγηση της ιστορίας του εκδοτικού οίκου.
   1892 Κυκλοφορεί το Οµηρικό Λεξικό, μεταφρασμένο από τον Ιωάννη Πανταζίδη.
   1897 Ο εκδοτικός οίκος αποκτά μόνιμη στέγη, ανοίγοντας το βιβλιοπωλείο «Αι Μούσαι», επί της οδού Ερµού. Τότε χρονικά τοποθετείται και η έναρξη συνεργασίας µε τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, του οποίου η παρουσία επηρέασε την πορεία του εκδοτικού οίκου.
   1905 Εκτός από τα φιλολογικά έργα και τα λεξικά, ο εκδοτικός οίκος εξειδικεύεται και στην έκδοση χαρτών. Εκδίδεται ο πρώτος Γεωγραφικός Άτλαντας της «Μεγάλης Ελλάδας», µε τα σύνορα που ορίστηκαν μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897.
   1907 Ο εκδοτικός οίκος και το βιβλιοπωλείο μετακομίζουν από την οδό Ερμού στην οδό Σταδίου, όπου και παραμένουν στον χώρο αυτό μέχρι το 2000. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η έκδοση του κορυφαίου έργου των Λίντελ και Σκοτ «Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης».
   1928 Ξεκινάει η ετήσια περιοδική έκδοση «Ηµερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος», τη διεύθυνση της οποίας ανέλαβε ο Γεώργιος Δροσίνης. Εκδόθηκαν συνολικά 15 τόμοι και αποτέλεσε ένα εξαιρετικό δείγμα λογοτεχνικής και επιστημονικής επιθεώρησης.
   1930 Κυκλοφορεί η πρώτη ελληνική παιδική σειρά µε έγχρωμα βιβλία, καθιστώντας τον εκδοτικό οίκο πρωτοπόρο στο παιδικό βιβλίο.
   1940 Ολοκληρώνεται η επιμελημένη σειρά μεταφράσεων των έργων του Ιουλίου Βερν, η οποία εγκαινιάστηκε το 1905.
   1960 Κατά τη δεκαετία του ‘60 δραστηριοποιείται έντονα στο πολιτικό-ιδεολογικό βιβλίο, εκδίδοντας, μεταξύ άλλων, έργα των Σολζενίτσυν, Αρόν, Μαξίµοφ, Ζενεβουά.
   1971 Με τη συμπλήρωση 80 χρόνων λειτουργίας του, ο εκδοτικός οίκος εκδίδει το κορυφαίο έργο «Η Βίβλος», εγκεκριμένη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
   1982 Εγκαινιάζεται η μεγάλη σειρά πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Ο εκδοτικός οίκος συνεργάζεται µε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και εξειδικεύεται στους τομείς κοινωνικών και πολιτικών επιστηµών, ανθρωπιστικών σπουδών και οικονομικών επιστημών.
   1983 Ο εκδοτικός οίκος δημιουργεί νέα σειρά λευκωμάτων, ορισμένα από τα οποία βραβεύονται από διεθνείς οίκους τέχνης.
   2000 Ο εκδοτικός οίκος και το βιβλιοπωλείο μετακομίζουν από την οδό Σταδίου σε ιδιόκτητο κτήριο, στην οδό Σόλωνος 116.
   2008 Ο εκδοτικός οίκος μεταφέρει το δημιουργικό του εργαστήριο σε νέα γραφεία, στην οδό Πατησίων.
   2010 Δημιουργείται τμήμα ψηφιακού βιβλίου και αναπτύσσονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού και διαδραστικού βιβλίου.
   2011 Ο εκδοτικός οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ συνεργάζεται με την νεοσύστατη εκδοτική εταιρεία NOVELBOOKS, η οποία αναλαμβάνει την έκδοση και κυκλοφορία μυθιστορημάτων Ελλήνων συγγραφέων.
   Επίσημη ιστοσελίδα
  1. 313294042 (Corporate) ⟶ Ekdoseis I.N. Siderē
 5. Original: AltSol Company. - Rules: RDA