Αλαγονία (Μεσσηνία)

  1. Περιοχή
  2. Ελληνική
  3. Ελληνικά χωριά
    1. Μεσσηνία (Νομός)
    1. Η Αλαγονία (πρώην Σίτσοβα[5]) είναι ένα από τα χωριά[6] του βορειοδυτικού Ταϋγέτου. Μετονομάστηκε από Σίτσοβα σε Αλαγονία το 1927. Από την 1η Ιανουαρίου 2011, με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης, αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας του δήμου Καλαμάτας στον Νομό Μεσσηνίας.

      Βρίσκεται στη κεντρική λεκάνη συλλογής των υδάτων του ποταμού Νέδοντα και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά της οροσειράς του Μαλεβού ή Αγίου Παντελεήμονα, που είναι ένα από τα πολλά πρόβουνα του Ταϋγέτου.

      Έχει υψόμετρο 799[7]-800[8] μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μετά την παράκαμψη, της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης και στο ύψος του χωριού Αρτεμισία. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος. Στα 2 χιλιόμετρα υπάρχει το χωριό Πηγές (Μικρή Αναστάσοβα) και μετά 3 χιλόμετρα ο ταξιδιώτης φθάνει στην Αλαγονία. Αμέσως μετά και σε υψηλότερο επίπεδο βρίσκεται ο κύριος συνοικισμός της με το όνομα Μαχαλάς, ο οποίος έχει υψόμετρο 845 μέτρα. Τα τελευταία χρόνια για την πρόσβαση στην Αλαγονία με ΙΧ, χρησιμοποιείται και άλλη μία παράκαμψη της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης, από το 20ο χιλιόμετρο, συντομεύοντας αρκετά την διαδρομή.

      Wikipedia
    1. 537187 ⟶ Αλαγονία (Μεσσηνία)
    1. Q12873356 ⟶ Πατήστε εδώ
    1. 265382 ⟶ Alagonía
  4. Original: AltSol Company. - Rules: RDA