Από τη Βάρκιζα στο Λιτόχωρο. 3 λευκές βίβλοι του ΕΑΜ. Η καταγγελία του ΕΑΜ στον ΟΗΕ και η ομιλία του Μιχ. Κύρκου 17/2/1947 - Αθήνα: Το Ποντίκι (Εφημερίδα), 1998.

 1. Έκδοση
 2. Βιβλίο έντυπο
  1. Αρχειακές πηγές
  2. Διεθνείς διαστάσεις
  1. Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)
  1. Παπαϊωάννου, Κώστας Ν. (1938-)
  1. Αθήνα
  1. Το Ποντίκι (Εφημερίδα)
 3. 1998
  1. Η απελευθέρωση της χώρας από τους γερμανούς κατακτητές τον Οκτώβρη του '44 δεν έφερε την πολυπόθητη ηρεμία. Αντιθέτως οι νέες περιπέτειες άρχισαν γρήγορα. 
   - Πρώτα η μάχη της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του '44
   - Μετά ο εμφύλιος, που τυπικά αρχίζει από την επίθεση ανταρτών στο Λιτόχωρο την παραμονή των εκλογών της 31ης Μαρτίου '46.

   Η έκδοση αυτή έρχεται να καλύψει κυρίως την περίοδο από τη Βάρκιζα έως το Λιτόχωρο, όπως την είδε η τότε Αριστερά, η οποία μετά το έπος κατά των κατακτητών (αλλά και των γεγονότων του Δεκέμβρη) βρέθηκε να διώκεται μ' ένα πρωτοφανές όργιο βίας και ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό σ' όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα δημοσιεύονται:
   - Οι τρεις "Λευκές Βίβλοι" που κυκλοφόρησε το ΕΑΜ για να αποδείξει την τρομοκρατία η οποία ακολούθησε τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Καλύπτουν την περίοδο 1944-1945 (Μάρτης '44 - Γενάρης '45, η πρώτη, Φλεβάρης - Ιούνης '45, η δεύτερη, με υπότιτλο "Παραβάσεις της Βάρκιζας", Ιούλης - Οκτώβρης '45 η τρίτη, με υπότιτλο "Δημοκρατικός Νεοφασισμός").
   - Ένα υπόμνημα του ΕΑΜ που κατέθεσε στον ΟΗΕ ο Μιχ. Κύρκος (17.2.47) και τη σχετική ομιλία του στον αρμόδιο Επίτροπο Ερεύνης που καλύπτει ολόκληρη την περίοδο από τη Βάρκιζα ως τις αρχές του '47, δηλαδή και την περίοδο από τον Οκτώβρη του '45 και μετά, για την οποία δεν είχε εκδοθεί "Λευκή Βίβλος".