Αλμυρός

  1. Περιοχή
  2. Ελληνικές πόλεις
    1. Μαγνησία (Νομός)
    1. Ο Αλμυρός είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Μαγνησίας. Ο Δήμος Αλμυρού εκτός από την πόλη του Αλμυρού περιλαμβάνει και τα χωριά Ευξεινούπολη, Πλάτανο, Κρόκιο, Άνω Μαυρόλοφο, Μαυρόλοφο, Αργιλλοχώρι, Νεοχωράκι, Πέρδικα και Σούρπη, Πτελεό, Αμαλιάπολη(Μιτζέλα), Αχίλλειο. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, η πόλη έχει πληθυσμό 7.895 κατοίκους.[1] Ο Αλμυρός αποτελεί σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Μαγνησίας.

      Η ιστορία του Αλμυρού είναι μεγάλη μέσα στο χρόνο. Η αρχαιολογική έρευνα έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα που υποδηλώνουν την έντονη παρουσία του ανθρώπου στην ευρύτερη περιοχή, από τη Νεολιθική ακόμη εποχή.

      Στην αρχαιότητα, η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, ονομαζόταν Αχαΐα Φθιώτις. Σχεδόν όλος ο κάμπος Αλμυρού – Σούρπης αποτελούσε το λεγόμενο Αθαμάντιο πεδίο, που πήρε τα’ όνομά του από τον βασιλιά Αθάμαντα. Η περιοχή έχει πλούσια μυθολογία (βασιλιάς Αθάμας, Φρίξος και Έλλη, Αχιλλέας και Μυρμιδόνες, Πρωτεσίλαος) και πλούσιο ιστορικό παρελθόν (Άλος, Φυλάκη) από τους Νεολιθικούς χρόνους ως σήμερα.

      Wikipedia
    1. au.699 ⟶ Αλμυρός (Μαγνησία)
    1. Q965037 ⟶ Πατήστε εδώ
    1. 265292 ⟶ Πατήστε εδώ
  3. Original: AltSol Company - Rules: RDA
    1. Αλμυρός -- Ιστορία -- 1940-1949 -- Προσωπικές αφηγήσεις