Μαζαράκης - Αινιάν, Ιωάννης Κ. Σημειώματα από τις μονάδες καταδρομών (1947-1949)

  1. Έργο (αυτοτελές έργο)
    1. Μαζαράκης - Αινιάν, Ιωάννης Κ. (1923-)
  2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
  3. 2017
  4. Ελληνικά
    1. Από 04/1946 - Μέχρι 12/1949
    1. Στρατιωτικές διαστάσεις
    1. Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος πόλεμος, 1945-1949 -- Προσωπικές αφηγήσεις
    2. Λόχος Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ)
    1. W0570
    1. Εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου που ξυπνήσαμε με τις σειρήνες, ξεκίνησα από το σπίτι μας στο Μετς, πέρασα Εθνικό Κήπο και βρέθηκα στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας σχεδόν απέναντι από την Ιταλική Πρεσβεία. Εκεί ήταν συγκεντρωμένος κόσμος πολύς, φωνάζοντας μ' ενθουσιασμό.
      Ύστερα από αρκετή ώρα, μαζί με άλλους πολλούς, ακολούθησα το ρεύμα προς Σύνταγμα - Πανεπιστημίου - Ομόνοια για τον Σταθμό Λαρίσης, όπου γινόταν η επιστράτευση. Έφθασα σ' ένα γραφείο αξιωματικού και ζητούσα και εγώ να καταταγώ. Όμως παρά την επιμονή μου με έδιωξαν περιπαικτικά. Αργά το μεσημέρι γύρισα σπίτι, η μητέρα μου είχε ανησυχήσει, αλλά ο πατέρας μου χαμογελούσε χωρίς να πει λέξη.
      Το καλοκαίρι το είχαμε περάσει με εκδρομές και κατασκηνώσεις και τον δεκαπενταύγουστο είχα βρεθεί στα Τρίκαλα Κορινθίας όπου ακούσαμε για τον τορπιλισμό της "Έλλης". Το κλίμα ενθουσιασμού συνεχιζόταν ήδη με τις πρώτες επιτυχίες του πολέμου, την Πίνδο και τα κατορθώματα του Παπανικολή, και η σκέψη μου ήταν πώς να πάρω μέρος κι' εγώ. Έτσι όταν στο τέλος του έτους συγκροτήθηκε μονάδα χιονοδρόμων, από εθελοντές του Ορειβατικού, με τον Παπαρόδου, θέλησα να καταταγώ αλλά και πάλι στάθηκε αδύνατο γιατί τότε ήμουν μόλις 17 ετών.
      Αλλά και τα πρώτα χρόνια κατοχής όταν αναγκαστικά έδινα εισαγωγικές για τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου, αφού Σχολή Ευελπίδων δεν υπήρχε. Είχα περάσει διαδοχικά με επιτυχία Σχέδιο, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική και απέμενε τελευταία η Τριγωνομετρία. Δόθηκαν τα θέματα και άρχισα να γράφω, αλλά μέσα μου επαναστάτησα. Έτσι χωρίς άλλη σκέψη σηκώθηκα και παρέδωσα το γραπτό μου. Οι επιβλέποντες προσπάθησαν με επιμονή να μου αλλάξουν γνώμη, αλλά εγώ είχα πάρει την απόφασή μου, και βγήκα από την τάξη.
      Η επιθυμία μου όμως αυτή δεν θα αργήσει να εκπληρωθεί. (Επίλογος αντί Προλόγου)

      Πολιτεία
  5. Original: AltSol Company - Rules: RDA