Κυτόπουλος, Νίκος. Η μάχη της Νάουσας

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Κυτόπουλος, Νίκος (1916-2011)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
 3. Αύγουστος 1949
 4. Ελληνικά
  1. Από 04/1946 - Μέχρι 12/1949
  1. Νάουσα Ημαθίας
  1. Στρατιωτικές διαστάσεις
  2. Προσωπικές μαρτυρίες
  1. Μάχη της Νάουσας (Ιανουάριος 1949)
  1. W0121
 5. Διηγήματα
  1. Το χρονικό Η μάχη της Νάουσας συμπίπτει με την εποχή της μεγαλύτερης ανάπτυξης του ΔΣΕ. Είναι η εποχή των μεγάλων "εκ παρατάξεως" αναμετρήσεων του ΔΣΕ με τον Κυβερνητικό Στρατό, που άρχιζαν το καλοκαίρι του 1948 στο Γράμμο και συνεχίζονταν με τον επιτυχημένο ελιγμό και την αντεπίθεση στο Βίτσι, η οποία συγκλόνισε τότε προστάτες και προστατευόμενους στην Αθήνα.
   Η μάχη της Νάουσας είναι από τις τελευταίες εκδόσεις λογοτεχνικών βιβλίων του βουνού. Γράφτηκε το Μάρτη του 1949 και τυπώθηκε αρχές Αυγούστου του 1949. Είναι το χρονικό μιας σημαντικής νίκης με καπετάνιο εκείνων των μονάδων κρούσης τον Νίκο Μπελογιάννη. Καλλιεργεί το πνεύμα του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, και δίνει υψηλά δείγματα συνεργασίας λαού και Δημοκρατικού Στρατού.
   Η αξία αυτού του βιβλίου είναι περισσότερο ιστορική και λιγότερο λογοτεχνική. Πρώτα γιατί είναι ένα ντοκουμέντο, ένα χρονικό που γράφτηκε στο βουνό, το 1949, στη βράση των τελευταίων μεγάλων μαχών του ΔΣΕ. Συμπληρώνει φέτος πενήντα χρόνια ζωής κι επανεκδίδεται με την ευκαιρία που κλείνουν πενήντα χρόνια από τη λήξη του εμφύλιου εκείνου πολέμου. Δεύτερη και βασικότερη σημασία κι αξία του είναι ότι αποτελεί μια αδιάψευστη μαρτυρία του επιπέδου και της ποιότητας του ΔΣΕ, όταν ο αντάρτης κουβαλούσε στο γυλιό του μαζί με τις σφαίρες και το ψωμί του κι ένα βιβλίο

 6. Original: . - Rules: RDA