Αποστολοπούλου, Ναταλία. Μετά τη Βάρκιζα η τραγωδία...

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Αποστολοπούλου, Ναταλία (1914-2008)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
 3. 2000
 4. Ελληνικά
  1. Από 03/1945 - Μέχρι 12/1949
  1. Καλαμάτα
  1. Προσωπικές μαρτυρίες
  1. Κατάληψη Καλαμάτας από παρακρατικές ομάδες Μαγγανά (Ιανουάριος 1946)
  2. Λευκή τρομοκρατία (1945-1946)
  1. W0153
  1. Μέσα από μια ζωντανή αφήγηση και παράθεση ιστορικών γεγονότων, η Ναταλία Αποστολοπούλου περιγράφει το κλίμα βίας και τρομοκρατίας που επικρατούσε στην ελληνική ύπαιθρο από τη δράση των ένοπλων ακροδεξιών ομάδων μετά την Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας.
   Μία από τις εκατόν εξήντα έξι ακροδεξιές συμμορίες που έδρασαν στη χώρα μας μετά τη γερμανική κατοχή, ήταν κι εκείνη του Μαγγανά, στη Μεσσηνία. Καραγωγέας το επάγγελμα, συνεργάτης των Γερμανών και ανθυπολοχαγός των Ταγμάτων Ασφαλείας. Στην Απελευθέρωση καταδικάστηκε από λαϊκό δικαστήριο ερήμην σε ισόβια. Δεν συνελήφθη ποτέ, αλλά συνέχισε να κυκλοφορεί οπλισμένος στην Καλαμάτα.

   Η Ναταλία Αποστολοπούλου περιγράφει τη σφαγή στις 18-23 Ιανουαρίου 1946, από τη συμμορία τού Μαγγανά των δημοκρατικών πολιτών της Καλαμάτας και όσων αγωνιστών του ΕΛΑΣ είχαν καταφύγει στη Μεσσηνία μετά τα Δεκεμβριανά. 

   Οι συγκλονιστικές περιγραφές και οι διάλογοι μεταξύ των ηρώων μεταφέρουν στον αναγνώστη όχι μόνο τις συνθήκες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και τους λόγους που επέτρεψαν την ασύδοτη δράση των παρακρατικών ακροδεξιών οργανώσεων, αλλά και τα βαθύτερα αίτια που προκάλεσαν τον εμφύλιο σπαραγμό.

 5. Original: . - Rules: RDA