Κυρίτσης, Νίκος. Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας : ίδρυση, μονάδες, αξιωματικοί, δυνάμεις, απώλειες, κοινωνική σύνθεση

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Κυρίτσης, Νίκος (1928-2014)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
 3. 2012
 4. Ελληνικά
  1. Από 04/1946 - Μέχρι 12/1949
  1. Στρατιωτικές διαστάσεις
  1. Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ)
  1. W0252
  1. Μαχητής, απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου, τιμημένος με το Μετάλλιο Ανδρείας του ΔΣΕ, ο Ν. Κυρίτσης το 1986 άρχισε να συλλέγει υλικά από διάφορες πηγές – διαταγές του Γ.Α., δελτία, εφημερίδες, την εφημερίδα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, εκθέσεις, ανακοινώσεις, εκδόσεις, αναφορές, χάρτες του ΔΣΕ κ.ά. – και με αυτά τεκμηριώνει σ’ αυτό το βιβλίο 526 σελίδων τη στρατιωτική οργάνωση και την κοινωνική σύνθεση του λαϊκού ΔΣΕ. Περιλαμβάνονται επιπλέον παράρτημα φωτογραφιών, ντοκουμέντων και χάρτες, με θέσεις του αντίπαλου στρατού και μαχών.

   Το βιβλίο αυτό του Νίκου Κυρίτση είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνας. Στις σελίδες του δίνονται πληροφορίες για την ίδρυση, ανάπτυξη και στρατιωτική οργάνωση του ΔΣΕ. Παρουσιάζεται εξελικτικά η ίδρυση αντάρτικων ομάδων, συγκροτημάτων, περιφερειακών Αρχηγείων και Περιοχών, μέχρι την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών στις 28 Οκτώβρη 1946. Με τη διαταγή αριθμός 19 στις 27-12-1946 μετονομάζονται τα αντάρτικα σώματα σε Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με διαταγές του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ καθορίστηκαν η δύναμη και ο εξοπλισμός των ομάδας, διμοιρίας, λόχου, τάγματος. Δίνονται πληροφορίες για τους διοικητές και τα επιτελεία όλων των αρχηγείων και των ταξιαρχιών. Με ιδιαίτερη διαταγή δημιουργήθηκαν οι 9 μεραρχίες του ΔΣΕ.

   Αναφέρονται οι σχολές αξιωματικών και η προαγωγή αξιωματικών επ’ ανδραγαθία. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για την επιμελητεία, τις μεταφορές, τις διαβιβάσεις, τη διαφώτιση, την υγειονομική υπηρεσία.

   Παρουσιάζονται μερικές μεγάλες μάχες καθώς η στρατηγική και τακτική των δύο αντίπαλων στρατών, όπως, π.χ., η μεγάλη νικηφόρα επιχείρηση του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι το Σεπτέμβρη του 1948.

   Γίνεται μια πρώτη προσέγγιση της κοινωνικής καταγωγής, της σύνθεσης των δυνάμεων του ΔΣΕ, καθώς και διαχρονικά στοιχεία για το συνολικό αριθμό των δυνάμεων που πέρασαν από το ΔΣΕ, όλες τις απώλειες και τα τμήματα που πέρασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

 5. Original: . - Rules: RDA