Τζαφέρα, Αγγελική Δ. Υπόθεση Πόλκ - κατασκευή ενόχων

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Τζαφέρα, Αγγελική Δ.
 2. Ακαδημαϊκά έργα
 3. 2009
 4. Ελληνικά
  1. Από 04/1946 - Μέχρι 12/1949
  1. Μέσα στο κλίμα του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και ό,τι αυτό συνεπάγεται, παρακράτος, προσχεδιασμένες δολοφονίες, ακραίες τάσεις, αιματοκύλισμα, αλληλοκατηγορίες, φανατισμός, αμαύρωση της αλήθειας… εντάσσεται και η δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου George Polk που το πτώμα του βρέθηκε να επιπλέει στον Θερμαϊκό κόλπο το πρωί της 16ης Μαΐου 1948.

   Στόχος αυτής της έρευνας είναι να εξετάσουμε την δολοφονία και όλα όσα την πλαισιώνουν. Πιο συγκεκριμένα θα γίνει αναφορά στο ταξίδι του Πολκ στη Θεσσαλονίκη που οδήγησε στη δολοφονία του, στους πιθανούς υπόπτους για αυτή τη δολοφονία σε συνδυασμό με τα κίνητρα και το συμφέρον που είχαν, στην ανακριτική έρευνα της Αστυνομίας και στο κατά πόσο υπήρξε ορθή και αντικειμενική σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, στην «επιλογή» του Γρ. Στακτόπουλου ως ενόχου ή ως θύμα-«αποδιοπομπαίου τράγου», στα στοιχεία πάνω στα οποία η Αστυνομία βασίστηκε για την απόδειξη της ενοχής του Στακτόπουλου, στο κατά πόσο η ομολογία του ήταν αληθής ή αποσπάστηκε μ’ άλλα μέσα, στη δίκη και καταδίκη του Στακτόπουλου, στο ρόλο κάποιων Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων που κατείχαν θέσεις «κλειδιά» στην υπόθεση Πολκ και στην παρουσίαση διαφορετικών εκδοχών από αυτή που υπέδειξε η αστυνομία για την υπόθεση.

   Τέλος θα γίνει αναφορά στις προσπάθειες του Γρ. Στακτόπουλου να διακηρύξει την αθωότητά του μέσα από τη φυλακή, στις αιτήσεις χάριτος που υπέβαλε με τη βοήθεια της αδερφής του, στα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά από έρευνα του Στ. Παπαθεμελή, στις αίτησεις για αναψηλάφηση της δίκης και στις απορρίψεις τους, στα αναπάντητα ερωτήματα της υπόθεσης Πολκ και μία αναφορά στον Γρ. Στακτόπουλο σήμερα.

  1. Πλήρης πρόσβαση από "Πάνδημο" Βιβλιοθήκης Παντείου Πανεπιστημίου
 5. Original: AltSol Company - Rules: RDA