Βραδέλης, Κώστας (1938-)

 1. Πρόσωπο
 2. 02 Φεβρουαρίου 1938
 3. Σάπες (Ροδόπη)
 4. Έλληνας
 5. Γιατρός
 6. Δημιουργοί ερευνητικών έργων
 7. Παιδιά - έφηβοι την περίοδο του εμφυλίου
 8. Άνδρας
  1. Ο Κώστας Βραδέλης γεννήθηκε στις Σάπες του νοµού Ροδόπης στις 2-2-1938. Τελείωσε το Δηµοτικό και αποφοίτησε από το Γυµνάσιο Σαπών το 1956. Το ίδιο έτος εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. µε εισαγωγικές εξετάσεις και αποφοίτησε το 1963. Από το 1963 µέχρι το 1965 υπηρέτησε ως οπλίτης ιατρός. Από το 1965 µέχρι το 1968 υπηρέτησε ως ιατρός στο Αγροτικό Ιατρείο Φιλύρας Ροδόπης. Έκανε ένα χρόνο Ειδικότητα Χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκοµείο Ξάνθης και Ορθοπαιδικής στο Γενικό Νοσοκοµείο Δράµας και στο Γ.Κ.Ν Αθηνών. Τελείωσε το 1971. Για ένα χρόνο έκανε µετεκπαίδευση στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο St. James’s Hospital του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1972 διορίστηκε επιµελητής του Γενικού Νοσοκοµείου Δράµας. Το 1975 έγινε Διδάκτωρ του Α.Π.Θ και το 1976 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκοµείου Δράµας. Το 1978 έγινε πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δράµας και το 1980 πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράµας. 
   Το 1973 παντρεύτηκε τη συνάδελφο Κωνσταντινιά Κιζιρίδη και απέκτησαν τον Στέργιο. Το 2005 έφυγε από τη ζωή, ύστερα από µακροχρόνια ασθένεια, η λατρεµένη του Ντίνα. Συνταξιοδοτήθηκε και ζει στη Δράµα µε την αγαπηµένη του σύντροφο Κυριακή Απάκη.
   Βασικό του ενδιαίτηµα, µετά τη συνταξιοδότησή του, η µελέτη κρισίµων περιόδων της ιστορίας των νεότερων χρόνων, όπως η πραγµατικότητα της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής στη Θράκη, η ένταξη των νεαρών θρακιωτών στο Ε.Α.Μ, ο εµφύλιος πόλεµος, οι διώξεις για λόγους πολιτικών πεποιθήσεων.
   Ασχολήθηκε και µε τη σκιαγράφηση κορυφαίων, διεθνώς, φυσιογνωµιών, όπως ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, παγκόσµιο σύµβολο της Επανάστασης, αλλά και κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Ελλάδας, όπως ο Άρης Βελουχιώτης, ο Γεώργιος Γιαννούλης, ο Νίκος Πλουµπίδης και ο Κώστας Καραγιώργης.
   Το "ταξίδι" αυτό στις σελίδες της ιστορίας και τις "περιπέτειες" της ιστορικής αφήγησης ξεκίνησε το 2012 µε την έκδοση σελίδων και στιγµιοτύπων από την οικογενειακή του ιστορία, ένα είδος προσωπικού και οικογενειακού αποµνηµονεύµατος. Θεωρώντας ως ευθύνη τη µεταλαµπάδευση των ιστορικών βιωµάτων της γενιάς του στις νεότερες γενιές και εµµένοντας στην αξία της φράσης "όλβιος όστις ιστορίας έσχεν µάθησιν", έχει συγγράψει και εκδώσει τα κάτωθι ιστορικά έργα:
   - "Οικογενειακές και ιστορικές αναµνήσεις", Κοµοτηνή 2012.
   - "Επέσατε θύµατα από αδέρφια εσείς", Εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κοµοτηνή 2014.
   - "Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Η ζωή και ο θάνατος ενός ασυµβίβαστου και ονειροπόλου επαναστάτη", Εκδόσεις Επικοινωνία, Κοµοτηνή 2015.

   Biblionet
 9. Original: AltSol Company - Rules: RDA