Κασιμάτης, Μανόλης. Περί Ούνρα και Αμαγκ

  1. Έργο (αυτοτελές έργο)
    1. Κασιμάτης, Μανόλης (1958-)
  2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
  3. 2005
  4. Ελληνικά
    1. Από 03/1945 - Μετά 1950
    1. Φωτογραφικές διαστάσεις
    2. Ξένες οικονομικές αποστολές
    1. United States. American Mission for Aid to Greece (AMAG)
    2. United Nations. Relief and Rehabilitation Administration (UNRRA)
    1. W0667
    1. Το κλικ του μυαλού κάνει τον φωτογράφο όχι το κλικ της μηχανής.
      Πολλοί νέοι φωτογράφοι αγνοούν σημαντικές λεπτομέρειες της ιστορίας της πατρίδας μας και έτσι δεν μπορούν να εκτιμήσουν την αξία κάποιων ιδανικών όπως η αξιοπρέπεια που χρειάζεται το επάγγελμά μας για να ξεφύγει από την απλή διεκπεραίωση.
      Η ανάγκη έκδοσης αυτής της μελέτης μαζί με ένα μικρό απόσπασμα από το έργο του ιστορικού Νίκου Ψυρούκη, τι ήταν η ΟΥΡΝΑ, και η ΑΜΑΓΚ, ποιος ο ρόλος τους και τι σχέση έπαιξαν στην διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 1946-1967, όπως και ο συνδυασμός τους με το περίφημο Δόγμα Τρούμαν, ήταν κατά την άποψή μου επιβεβλημένη.
      Στην έρευνα που πραγματοποιούμε πάνω στην ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας τα δύσκολα χρόνια 1943-1974 διαπιστώσαμε μία παράξενη σιωπή από διαφόρους μελετητές όταν αναφέρονται για ορισμένες πορείες μεγάλων ονομάτων της Ελληνικής Φωτογραφίας μετά τον πόλεμο. Που περιέργως είχαν κάποια σχέση με την λεγόμενη αμερικάνικη βοήθεια αλλά και με άλλα αμερικάνικα, αλλά και αγγλικά ιδρύματα (και με τα διάφορα παραρτήματά τους) στην Ελλάδα. [...]

      (Από τον πρόλογο του έργου)

  5. Original: AltSol Company - Rules: RDA