Νεφελούδης, Βασίλης Α. Ντοκουμέντο : το σταλινικό φαινόμενο στην Ελλάδα : Ζαχαριάδης και ζαχαριαδισμός : ο μύθος και η αλήθεια

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Νεφελούδης, Βασίλης Α. (1906-2004)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
 3. 1993
 4. Ελληνικά
  1. Πριν 1940 - Μετά 1950
  1. Εσωκομματικές διαφοροποιήσεις στο ΚΚΕ
  1. Ζαχαριάδης, Νίκος (1903-1973)
  2. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ)
  1. W0340
 5. Η αρχική έκδοση του έργου «Ντοκουμέντο» περιλαμβάνει ένα άρθρο του Πάνου Δημητρίου που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» στις 24 του Μάη 1992 με τίτλο «Ένα άρθρο του ιστορικού Ντ. Βολκογκόνοφ στην Ισβέστια, προσεγγίζει τον αληθινό Λένιν μέσα από τα ανέκδοτα κείμενά του». Επίσης περιέχει ως παράρτημα το «Πόρισμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση της μνήμης των αγωνιστών της αριστεράς που συκοφαντήθηκαν και εξοντώθηκαν από τμήμα της ηγεσίας της». Η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1987 με πρωτοβουλία του ιστορικού Τάσου Βουρνά και του Βασίλη Νεφελουδη και συμμετείχαν σε αυτή οι Κώστας Αναστασιάδης, Γιάννης Δαμασκόπουλος, Μπάμπης Δρακόπουλος, Γιώργος Ζαρογιάννης, και Γαβρίλης Λαμπάτος. Το σχετικό πόρισμα δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου 1988.
  1. Στηριγμένος στις δικές του προσωπικές εμπειρίες, στις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και στις ομολογίες του ίδιου του Ν. Ζαχαριάδη και των πιο στενών συνεργατών του, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου αποδεικνύει ότι ούτε αναγκαίος, ούτε αναπόφευκτος ήταν ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος του 1946-1949.
   Ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στην ένοπλη ρήξη γιατί τόσο η βρετανική, όσο και η σοβιετική ηγεσία πίστευαν ότι, στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, η ένοπλη αναμέτρηση στην Ελλάδα υπηρετούμε τις δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και αλλού.
   Ο Ζαχαριάδης, συνεπής στον χωρίς όρια τυχοδιωκτισμό του, έσυρε τους υποτακτικούς του της κομματικής ηγεσίας και το ΚΚΕ, στο σύνολό του, στο ρόλο του πιονιού στη σκακιέρα των δύο αντιπάλων «για να κάνει το διεθνιστικό του καθήκον», όπως είπε ο ίδιος. Και γιατί πίστευε πως με κάποιο στρατιωτικό πραξικόπημα θα περνούσε η εξουσία στα χέρια του.
   Όλα αυτά και πολλά άλλα εξιστορούνται εδώ, μέσα στα πλαίσια του σταλινικού φαινομένου, που στην ελληνική εκδοχή του είναι γνωστό με τον όρο «ζαχαριαδισμός».
   Το βιβλίο αυτό γράφηκε σαν συμβολή στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για σημαντικά γεγονότα της τελευταίας πεντηκονταετίας. Αλλά και για να αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος, το ήθος, ο χαρακτήρας, η πολιτική και η δράση ενός ψευδοήρωα, χωρίς καμιά διάθεση απόκρυψης, αποσιώπησης, συμψηφισμού «αρνητικών και θετικών» ιδιοτήτων, αλλά ούτε και υπερβολής στην παράθεση των στοιχείων.

   Ο τίτλος του ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ανταποκρίνεται πλήρως στην ακρίβεια της αφήγησης.

   (Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης του έργου)

 6. Original: . - Rules: RDA