Των αφανών

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Στεφάνου, Παγώνα (1930-)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
 3. 1997
 4. Ελληνικά
  1. Πριν 1940 - Μετά 1950
  1. Σουφλί
  1. Γυναίκες πολιτικοί κρατούμενοι
  2. Προσωπικές μαρτυρίες
  1. W0357
  1. Tο βιβίο της Παγώνας Στεφάνου Των Aφανών. Δύο τετράδια – Δύο τετραετίεςχαρακτηρίστηκε από τήν κριτική ως «εξαιρετικά σημαντικό» όχι μόνο για όσα «φοβερά ιστόρησε και ιστορεί για μια τρομερή εποχή, αλλά κυρίως για τον τρόπο και τους τρόπους με τους οποίους η Π. Στεφάνου έπλεξε και ξετύλιξε την αφήγησή της: σε τόνους χαμηλούς, με μια αποτελεσματική γραφή, μέσα από την πρώτη αγνότητα και την αφέλεια των λέξεων, των λέξεων και της ματιάς της, φτάνει στην ουσία της ζωής, στο βάθος των πραγμάτων».
   Iστορώντας κάποιες πτυχές της προσωπικής της περιπέτειας και της οικογένειάς της ξεδιπλώνει τη δράση και το δράμα του μισού πληθυσμού της γενιάς της. O λόγος για τις γυναίκες του εμφυλίου και της δικτατορίας, για τις οποίες δε μίλησε κανείς όχι μόνο για τη συμμετοχή τους στους αγώνες αλλά και για την καθημερινότητα της αριστερής γυναικείας ζωής. Mιλάει, χωρίς να το αναφέρει ρητά, για το πείσμα των αφανών δίχως επίδειξη και οίηση, για μια μάχη πεισμωμένη για την αξιοπρέπεια που βγήκε μέσα από τους πόρους της αιμάσσουσας Aριστεράς. Aυτό το πείσμα που μέσα από την ήττα οδήγησε στή «νίκη»: οι Aφανείς δεν αφανίστηκαν.
   Tο βιβλίο είναι ένας θησαυρός από αυτά που παλαιότερα «θα τα ονόμαζαν συναξάρια του γένους». Ένα συναξάρι χωρίς αγίους και θαύματα. Tο συναξάρι των δύσκολων καιρών της.

   Από την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Θεμέλιο
  1. Βιβλιοκριτική από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (6/11/1998)
 5. Original: . - Rules: RDA