Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ). Οι όμηροι των Σκοπίων

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ)
  1. Μέρτζος, Νικόλαος Ι. (1936-)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [φορέων]
 3. 2008
 4. Ελληνικά
  1. Από 10/1940 - Μετά 1950
  1. Μακεδονία
  2. Γιουγκοσλαβία
  1. Μακεδονικό ζήτημα
  2. Αρχειακές πηγές
  1. W0378
  1. Η ανά χείρας έκδοση προέρχεται από ένα από τα πολλά εξόχως ενδιαφέροντα κεφάλαια της συλλογικής επιστημονικής μελέτης υπό τον τίτλο Το Μακεδονικό στα ξένα αρχεία, η οποία εκτυπώθηκε ήδη και κυκλοφορεί τον προσεχή Σεπτέμβριο πανελλαδικά από τις εκδόσεις «Μίλητος». Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδος και του εξωτερικού η μελέτη αυτή δημοσιεύει τα απόρρητα έγγραφα των κρατικών αρχείων της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας, τα οποία αποκαλύπτουν με ποιόν τρόπο και ποιόν σκοπό οι κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών διαχειρίσθηκαν το Μακεδονικό Ζήτημα κατά την κρίσιμη περίοδο 1950-1967, αμέσως μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο των Ελλήνων με επίκεντρο την ελληνική Μακεδονία.

   Την σύνταξη και έκδοση της εν λόγω μελέτης είχε αποφασίσει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών πριν από δυόμισι χρόνια και έκτοτε την προανήγγειλε επανειλημμένα, επειδή έκρινε ότι το εν λόγω επιστημονικό έργο της είναι στρατηγικής σημασίας από κάθε άποψη.

   Οι συγγραφείς του έργου εταίροι μας κ.κ. Σπυρίδων Σφέτας και Ιάκωβος Μιχαηλίδης, επίκουροι καθηγητές της Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και ο ιστορικός Κωνσταντίνος Κατσάνος, χρειάσθηκαν, μαζί με πληθώρα άλλων επιστημόνων συνεργατών της Εταιρείας, περισσότερους από είκοσι τέσσερις μήνες προκειμένου σε αλλεπάλληλα ταξίδια στο εξωτερικό να εντοπίσουν και να συλλέξουν όλα τα απόρρητα έγγραφα των δύο προαναφερομένων κρατικών αρχείων και με πολύ μόχθο, γλωσσομάθεια και βαθιά γνώση στο εσωτερικό να τα μεταφράσουν επακριβώς, να τα μελετήσουν και να τα συσχετίσουν τόσο με άλλα έγγραφα διαφορετικού αρχείου ή χρόνου όσο και με γεγονότα, με πρόσωπα και με άλλες έγκυρες πηγές, ώστε, υπό την πολύτιμη εποπτεία του εταίρου και Εφόρου της Βιβλιοθήκης κ. Ιωάννη Κολιόπουλου, να ολοκληρώσουν το έργο.

   (Από τον πρόλογο του έργου)

  1. Πλήρη πρόσβαση στο έργο από ΕΜΣ
 5. Original: . - Rules: RDA
  1. Το Μακεδονικό στα ξένα αρχεία : απόρρητα έγγραφα Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας (1950-1967)