Παπαντωνίου, Θανάσης Γ. Η υπόθεση των 11 αεροπόρων

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Παπαντωνίου, Θανάσης Γ. (1918-)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
 3. 1995
 4. Ελληνικά
  1. Μετά 1950
  1. Δικαστικές διαστάσεις
  2. Στρατιωτικές διαστάσεις
  1. Δίκη των Αεροπόρων (1952)
  1. W0394
  1. Το Βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να καλύψει τα κενά που άφησαν οι αποφάσεις και τα πρακτικά τριών στρατοδικείων, αποκαλύπτει δε σήμερα - ύστερα από μια σε βάθος εύρυνα ετών – τους πραγματικούς δολιοφθορείς της Πολεμικής μας Αεροπορίας  του 1952-1956, οι οποίοι – εκ του μη όντος – διέπραξαν το μέγα αυτό εθνικό έγκλημα. 
   Αναφέρεται στα τόσα απίστευτα, άνανδρα, άτιμα και φρικώδη που συνέβησαν και καταγράφει ανάγλυφο αυτό το θλιβερό και βάρβαρο γεγονός, που παρέμεινε ως η πιο καταμέλανη κηλίδα μέσα στις τόσες υπέρλαμπρες σελίδες της αεροπορίας, που προσβάλλει βάναυσα τη στρατιωτική τιμή και αξιοπρέπεια καθενός αεροπόρου ξεχωριστά, ανεξαρτήτως βαθμού που φέρει. 
   Πρόκειται για το εφιαλτικό γεγονός ότι εν γνώσει των πάντων, και αυτών ακόμη των προανακριτών – βασανιστών μας, ότι οι αεροπόροι αυτοί ήταν όλοι τους αθώοι, παρ΄ όλα αυτά τους παρέπεμψαν με ατιμωτικές "κατηγορίες" στο αεροδικείο «τους», τους δίκασαν και τους καταδίκασαν κατ΄ επιταγήν. Ήταν αδιανόητο, ήταν παρανοϊκό και όμως αυτό έκαναν. 
   Η υπόθεση των 11 αεροπόρων αποτελεί μέρος της ιστορίας της αεροπορίας μας, η δε "Ιστορία δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη", έγραφε η Ηχώ των Αιθέρων τον Ιούνιο του 1992, αφού και αυτή αποτελεί μνημείο που ακόμη δεν έχει καταγραφεί.

   (Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης)

 5. Original: . - Rules: RDA