Ζητείται: ένα θαύμα για την Ελλάδα : ημερολόγιο ενός προεδρικού απεσταλμένου, 20 Ιανουαρίου - 27 Φεβρουαρίου 1947 - Αθήνα: Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις, 2006.

 1. Έκδοση
 2. Βιβλίο έντυπο
  1. United States.‏ ‎American Economic Mission to Greece (Porter Commission)
  2. Porter, Paul Aldermandt (1904-1975)
  3. Βρετός, Σπύρος Α. (1959-2015)
  1. Κιοσέογλου, Νερίνα
  1. Αθήνα
  1. Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις
 3. 2006
  1. Προλογικό σημείωμα - Η Αποστολή Porter στο ιστορικό της πλαίσιο  / Μ. Ψαλιδόπουλος  - Η Ελλάδα την εποχή της επίσκεψης Porter - AMFOGE: Εγχειρίδιο περί Ελλάδας - P. A. Porter: Σύντομη βιβλιογραφία - Ημερολόγιο του P. A. Porter - Ερωτηματολόγιο - Πληροφοριακό Μνημόνιο για την Ελλάδα - Η Έκθεση της Επιτροπής Porter - Άρθρο στο Collier's - Προς μια (διπλή) επανανάγνωση της Ιστορίας / Σ. Βρετός - Παράρτημα - Πρόσωπα - Ακρωνύμια - Aρκτικόλεξα - Οδηγός - Χρονολόγιο - Ευχαριστίες

  1. "[...] η πρώτη ημέρα εργασίας στην Αθήνα επιβεβαιώνει τις εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας τις αναφορές και τα έγγραφα στην Ουάσινγκτον. Έχουμε ένα φτωχό λαό με μια ανίκανη κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα το οποίο απαιτεί από τους υπουργούς να έχουν ως κύριο μέλημά τους την παραμονή στο αξίωμα, παραμελώντας τα προβλήματα της ανοικοδόμησης και την επαναδραστηριοποίηση του εμπορίου και των συναλλαγών".
   "Δεν υφίσταται εδώ κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ' αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικών χειρότερων από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον ατομικό τους αγώνα για εξουσία που δεν έχουν το χρόνο, αν υποθέταμε ότι είχαν την ικανότητα, να αναπτύξουν μια οικονομική πολιτική".
   "Στο τρένο είχα μια εκτενή συζήτηση με [...] έναν από τους πλουσιότερους κεφαλαιοκράτες στην Αθήνα. Δεν είχε εποικοδομητικές απόψεις για την φορολογική πολιτική ή τα άλλα οικονομικά προβλήματα της χώρας. "Πολιτική σταθερότητα και εσωτερική ασφάλεια" ήταν η μόνιμη επωδός του".
   "Έκανε την εξωφρενική δήλωση ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας δαπανούσε καθημερινά το τετραπλάσιο του εθνικού εισοδήματος. Υπέθεσα ότι εννοούσε το τετραπλάσιο των εσόδων της κυβέρνησης, μολονότι κι αυτό είναι υπερβολή. Η αφελής λύση την οποία πρότεινε ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες να καλύψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού με απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης. Αν αυτό είναι ενδεικτικό της πολιτικής και οικονομικής σκέψης του μέσου βουλευτή, όντως δεν υπάρχει ελπίδα". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)