25000 νεκροί και τραυματίες του Γράμμου σου φωνάζουν από τα κρεβάτια του πόνου, σου φωνάζουν από τους τάφους : στρατιώτη εθνοφρουρίτη, για ποιόν πολεμάς; που πας;

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [ανυπόγραφα]
 3. Αύγουστος 1948
 4. Ελληνικά
  1. Από 04/1946 - Μέχρι 12/1949
  1. Αριστερά προπαγανδιστικά φυλλάδια εμφυλίου
  1. W0210
  1. Το έργο «25000 νεκροί και τραυματίες του Γράμμου σου φωνάζουν από τα κρεβάτια του πόνου, σου φωνάζουν από τους τάφους : στρατιώτη εθνοφρουρίτη, για ποιόν πολεμάς; που πας;» τυπώθηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1948 από το «Τυπογραφείο της "Εξόρμησης"» της δεκαπενθήμερης εφημερίδας του ΔΣΕ σε 3.000 αντίτυπα. Συντάκτης του κειμένου φέρεται να ήταν ο Δημήτρης Χατζής. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβρη του 1948, το φυλλάδιο αυτό ανατυπώθηκε από το τυπογραφείο του ΚΚΕ στο Μπούλκες, σε 10.000 αντίτυπα. Το φυλλάδιο είχε ως στόχο να οδηγήσει τους στρατιώτες του Εθνικού Στρατού στη λιποταξία ή στην ένταξη τους στον ΔΣΕ. Το βάρος της προπαγάνδας έπεφτε στην ταξική προέλευση των οπλιτών του Εθνικού Στρατού καθώς τονιζόταν ότι οι στρατιώτες που πολεμούσαν στα μέτωπα του εμφυλίου ήταν «εργάτες, χωριάτες, δουλευταράδες, φουκαράδες και παιδιά φουκαράδων» αφού η κυρίαρχη τάξη είχε φροντίσει ώστε τα «παιδιά των μεγαλουσιάνων, των στρατηγών, των ναυάρχων, των βουλευταράδων, όλων αυτών που κόβονται για την “πατρίδα”» να μη σταλούν στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Το φυλλάδιο περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις – κάλεσμα προς τους στρατιώτες του «μοναρχοφασιστικού στρατού» καθώς:

   «Σκότωσε το φασίστα αξιωματικό σου, πάρε το ντουφέκι σου κι’ έλα να πολεμήσεις για την πατρίδα, για το συμφέρον σου, για τον εαυτό σου. Αφού τη βλέπεις την αλήθεια, την ξέρεις – τι περιμένεις;…. Πάλι σαν θέλεις μονάχα για το κεφάλι σου να ενδιαφέρεσαι και να σκοτώνονται οι άλλοι και να καταστρέφεται η πατρίδα σου, φύγε απ’ αυτό τον άτιμο στρατό. Λιποτάχτησε, πήγαινε σπίτι σου, κρύψου. Τουλάχιστον αφού δεν θέλεις να προσφέρεις τίποτε, να μη κάνεις τόσο κακό, όσο τώρα κρατώντας ένα όπλο περισσότερο».

    

   (Πηγές: Άννα Ματθαίου και Πόπη Πολέμη, Η εκδοτική περιπέτεια των Ελλήνων κομμουνιστών από το βουνό στην υπερορία, 1947-1968, Βιβλιόραμα – ΑΣΚΙ, Αθήνα 2003, λήμμα 158-159, σελίδα 173-174 και Παντελής Μπράττης, Ο εμφύλιος πόλεμος και η διαμόρφωση της ελληνικής βιβλιογραφικής παραγωγής 1945-2016, Μεταπτυχική εργασία, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2016, σελίδες 75-76)

 5. Original: . - Rules: RDA
Φωτογραφία από τα ΑΣΚΙ