Θυμόμαστε, διδασκόμαστε, προχωράμε! Με τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στην Κεντρική Μακεδονία

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Μεταλλίδης, Ηλίας (1925-2017)
  1. Σκαλιδάκης, Γιάννης (1977-)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
 3. 2010
 4. Ελληνικά
  1. Από 10/1940 - Μέχρι 12/1949
  1. Μακεδονία, Κεντρική
  2. Κιλκίς (Νομός)
  1. Προσωπικές μαρτυρίες
  1. Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ)
  2. Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ)
  1. Το βιβλίο αυτό του Ηλία Μεταλλίδη αποτελεί μια σημαντική και σπάνια μαρτυρία για τη δεκαετία του 1940 και κυρίως για τα χρόνια του Εμφυλίου στην Κεντρική Μακεδονία. Ο συγγραφέας, γνήσιος εκπρόσωπος μιας γενιάς που ανδρώθηκε μέσα στους πιο σκληρούς αγώνες για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, μας παραδίδει σήμερα ένα έργο πολλαπλά σημαντικό. Ένα έργο ζωντανό, απλό μα και βαθύ, ειλικρινές και περήφανο, σημαντικό για την ιστορία αυτού του τόπου και των ανθρώπων του. 
   Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνούν η δράση της ΕΠΟΝ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ, η φυλακή του Παύλου Μελά και η λεηλασία της εβραϊκής περιουσίας στη Θεσσαλονίκη, η μάχη του Κιλκίς και η απελευθέρωση της χώρας. 
   Ο συγγραφέας αναφέρεται στον Εμφύλιο στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στα βουνά Μπέλλες, στα Κρούσσια, στα Κερδύλια, στο Χολομώντα, σε μια αέναη κίνηση στα μετόπισθεν του κυρίως μετώπου. 
   Και εδώ έγκειται και η σημαντικότητα της μαρτυρίας του, στην σπανιότητα μαρτυριών από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η λεπτομέρεια και η ευαισθησία της περιγραφής του δίνουν απλόχερα στοιχεία και εικόνας από την αντάρτικη ζωή στην περιοχή, τόσο για τα πολεμικά γεγονότα όσο και για την καθημερινότητα των ανταρτών, το φαί και τον ύπνο τους, το χορό και τα τραγούδια τους, τις έγνοιες και τα συναισθήματά τους. Μια μοναδική μαρτυρία που συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

   (Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης του έργου)

 5. Original: . - Rules: RDA