Βούρβαχης, Ελευθέριος Αγγ. Ποιος σκότωσε τον Πολκ; : μια πολιτική δολοφονία και δικαστική πλάνη

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  1. Βούρβαχης, Ελευθέριος Αγγ. (1941-)
 2. Βιβλιογραφικά έργα [προσώπων]
 3. 2003
 4. Ελληνικά
  1. Από 04/1946 - Μετά 1950
  1. Θεσσαλονίκη
  1. Πολιτικές δολοφονίες
  2. Δικαστικές διαστάσεις
  1. Polk, George (1913-1948)
  2. Υπόθεση Πολκ (Μάιος 1948)
  1. W0425
  1. Όταν στις 16.5.1948 ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος εντόπισε στον Θερμαϊκό κόλπο, λίγα μέτρα από τον Λευκό Πύργο, το πρώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, κανείς δεν φανταζόταν ότι η δολοφονία του θα έμενε για περισσότερο από μισό αιώνα ανεξιχνίαστη, ούτε ότι ο άνθρωπος που καταδικάστηκε γι' αυτή, ο επίσης δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος, μετά την καταδίκη του και μέχρι τον θάνατό του στις 28.2.1998, ως άλλος Ντρέυφους, θα διαλαλούσε συνέχεια την αθωότητά του.
   "Τον φόνο του Πολκ σχεδίασε η Καμινφόρμ για να καταστρέψει την ελληνοαμερικανική φιλία. Δυσφημώντας στο εξωτερικό την Ελλάδα, θα σταματούσε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια". (Δήλωση Κων. Ρέντη, Υπουργού Δημόσιας Τάξης, στις 17.10.1948)
   "Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την ηθική υποχρέωση και την ευκαιρία να διευθετήσει την υπόθεση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι, μετά την πάροδο τόσων χρόνων, η αλήθεια, όπου και αν οδηγούσε, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην Ελλάδα και στην Αμερική, αντίθετα μάλιστα θα βοηθούσε και τις δύο χώρες" (Ουίλιαμ Πολκ, αδελφός του θύματος, σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό MORE, το 1977). 
   Με τα δημοσιογραφικά βραβεία, που απονέμονται από το Πανεπιστήμιο Λόνγκ Άιλαντ στη μνήμη του Τζορτζ Πολκ, τιμούνται όλοι εκείνοι "οι οποίοι διακινδυνεύουν τις ζωές τους πάνω στο ρεπορτάζ, ξεσκεπάζουν τη διαφθορά, τα εγκλήματα και τις αδικίες στην πολιτική και στην κοινωνία και βοηθούν τους πολίτες να κατανοήσουν τι συμβαίνει στην υδρόγειο". 
   Η επανάληψη της ποινικής διαδικασίας είναι απαράγραπτο δικαίωμα αυτού που καταδικάστηκε άδικα και σκοπεύει στην ανατροπή μιας δικαστικής πλάνης, γεγονός μειωτικό για το κύρος της δικαιοσύνης.

   (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

   Από το βιβλιοπωλείο "Πολιτεία"
 5. Original: . - Rules: RDA