Υπόθεση Πολκ (Μάιος 1948)

 1. Γεγονός
 2. Βίαια γεγονότα του ελληνικού εμφυλίου
 3. Μάιος 1948
 4. Θεσσαλονίκη
 5. Polk, George (1913-1948) - Στακτόπουλος, Γρηγόρης (1910-1998)
 6. Ελληνική
  1. Η υπόθεση Πολκ αφορά τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου George Polk στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 1948.  Ο Πολκ είχε πάει στη Θεσσαλονίκη με σκοπό βρει συνδέσμους που θα τον οδηγούσαν στα βουνά που βρίσκονταν το Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) για να συναντήσει τον Μάρκο Βαφειάδη. Στις 8 Μαΐου ο Πολκ εξαφανίστηκε από το ξενοδοχείο που διέμενε και βρέθηκε νεκρός στις 16 Μαϊου στον Θερμαϊκό κόλπο.

   Μετά από έρευνες της Αστυνομίας για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν τα στελέχη του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδης και Βαγγέλης Βασβανάς και για συνεργία ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μακεδονία» και ανταποκριτής του «Ρόιτερς» στη Θεσσαλονίκη Γρηγόρης Στακτόπουλος.  Η δίκη έγινε την Άνοιξη του 1949 και είχε ως αποτέλεσμα την ερήμην θανατική καταδίκη των δύο μελών του ΚΚΕ και την καταδίκη σε ισόβια του Στακτόπουλου.

   Οι αντιφάσεις του Στακτόπουλου, σε σχέση με την ομολογία της συνενοχής του, καθώς και άλλα ευρήματα, όπως το ότι ο Μουζενίδης ήταν ήδη νεκρός την ημέρα της δολοφονίας του Πόλκ, οδήγησαν στην αμφισβήτηση της απόφασης και σε αιτήματα επανεξέτασης της υπόθεσης, που όμως δεν έγιναν ποτέ δεκτά από τις δικαστικές αρχές.

  1. Wikipedia
  1. 312662 ⟶ Υπόθεση Πολκ
 7. Original: AltSol Company. - Rules: RDA