Μάχη της Νιγρίτας (Ιούλιος 1947)

 1. Γεγονός
 2. Στρατιωτικά γεγονότα του ελληνικού εμφυλίου - Βίαια γεγονότα του ελληνικού εμφυλίου
 3. 21 Ιουλίου 1947
 4. 22 Ιουλίου 1947
 5. Νιγρίτα
 6. Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ). Αρχηγείο Κεντρικής Μακεδονίας - Ελληνική Χωροφυλακή - Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου (ΜΑΥ)
 7. Ελληνική
  1. Η Μάχη της Νιγρίτας πραγματοποιήθηκε στις 21 με 22 Ιουλίου 1947, όταν δυνάμεις του Αρχηγείου Κεντρικής Μακεδονίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) επιτέθηκαν στην κωμόπολη και αντιμετώπισαν δυνάμεις της Χωροφυλακής και των ΜΑΥ. Μετά από μάχη μερικών ωρών και την κατάληψη μεγάλου μέρους της Νιγρίτας οι δυνάμεις του ΔΣΕ αποχώρησαν. Μετά την μάχη όμως ανακαλύφθηκαν 25 νεκροί (ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά), η πλειοψηφία των οποίων ήταν οπαδοί της Αριστεράς ή είχαν συγγενείς στον ΔΣΕ.

   Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστήριξαν και προπαγάνδισαν την εκδοχή ότι τα εγκλήματα πραγματοποίησαν από την αριστερά, ώστε να τιμωρηθούν τα μέλη τους που είχαν συνεργαστεί με τις κυβερνητικές δυνάμεις ή είχαν αρνηθεί να ακολουθήσουν τις δυνάμεις του ΔΣΕ στο βουνό.

   Το επιχείρημα αυτό αμφισβήτησαν έντονα το ΚΚΕ και το ΕΑΜ που ζήτησαν έρευνα από τη Διερευνητική Επιτροπή των Επεισοδίων στα βόρεια Ελληνικά Σύνορα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υποστήριζαν ότι οι παρακρατικές δυνάμεις της Νιγρίτας βρήκαν την ευκαιρία λόγω της επίθεσης να εκδικηθούν τους οπαδούς της αριστεράς δολοφονώντας οικογένειες αριστερών και μεταφέροντας (μέσω του ελεγχόμενου τύπου της εποχής)  την ευθύνη στην αριστερά.

 8. Original: AltSol Company. - Rules: RDA