Λιάκος, Αντώνης Ι. Ο φόρος του αίματος

  1. Έργο (ανεξάρτητο μέρος έργου)
    1. Λιάκος, Αντώνης Ι. (1947-)
  2. Συμβολές [σε συλλογικά έργα]
  3. 1999
  4. Ελληνικά
    1. Από 04/1946 - Μέχρι 12/1949
    1. W0445/03
    1. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι η πιο τραυματική εμπειρία της ελληνικής κοινωνίας στον 20ό αιώνα. Τοποθετημένος στα μέσα του αιώνα τον τέμνει στα δύο, με τις προεκτάσεις του εκατέρωθεν. Οι απώτερες συνέπειές του έφθασαν ως τη στρατιωτική δικτατορία που έληξε ύστερα από 25 χρόνια, οι μακρινές αιτίες του ανάγονται στην εποχή που η Ελλάδα μπήκε στην περίοδο των μεγάλων ρήξεων από τα χρόνια του Διχασμού.

      Ποιος έφταιγε για τον Εμφύλιο; Καμία πλευρά από τους εμπολέμους δεν ανέλαβε την ευθύνη, επιρρίπτοντάς τη στην άλλη. Οι ερμηνείες άλλωστε συνοδεύουν τις πράξεις και είναι προέκτασή τους. Το ερώτημα επομένως είχε σημασία στα πλαίσια της πολεμικής αλλά στερείται ιστορικής σημασίας. Μοιάζει σαν να ρωτάμε σήμερα ποιος ευθυνόταν για τον Διχασμό: ο Κωνσταντίνος ή ο Βενιζέλος; Το ερώτημα είχε σημασία για την πολεμική τού τότε, όχι για την αποτίμηση του σήμερα. Δεν βαθαίνει τις γνώσεις μας.

      (Απόσπασμα από το έργο)

       Το έργο δημοσιεύτηκε ως άρθρο στο ειδικό αφιέρωμα για τον ελληνικό εμφύλιο, που έκανε το περιοδικό "Νέες εποχές" της εφημερίδας "Το Βήμα" και κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου 1999. Περιέχεται επίσης στην έκδοση του αφιερώματος με τίτλο «Πενήντα χρόνια μετά τον εμφύλιο» που κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις «Ερμής» και «Το Βήμα», στις σελίδες 21 ως 25.

  5. Original: . - Rules: RDA
    1. Πενήντα χρόνια μετά τον εμφύλιο