Τσουκαλάς, Κωνσταντίνος. …Και όμως έγινε!

 1. Έργο (ανεξάρτητο μέρος έργου)
  1. Τσουκαλάς, Κωνσταντίνος (1937-)
 2. Συμβολές [σε συλλογικά έργα]
 3. 1999
 4. Ελληνικά
  1. Από 04/1946 - Μέχρι 12/1949
  1. W0445/04
  1. Η ιστορική λήθη εμφανίζεται με πολλές παραλλαγές. Υπάρχει η επιβεβλημένη αποσιώπηση που επιβάλλεται συνειδητά από τα αυταρχικά καθεστώτα που επιδιώκουν να απαλλαγούν από ένα παρελθόν που τα απειλεί, τα φοβίζει ή τα ενοχλεί. Υπάρχει επίσης η φυσιολογική «δυσμνησία» που ενσκήπτει αργά και ανεπαίσθητα από τη στιγμή που οι αποστάσεις μεγαλώνουν και οι εμπειρίες καταλαγιάζουν. Υπάρχει τέλος και η συναισθηματική αποφόρτιση που συνοδεύει την εκ των υστέρων επανερμηνεία γεγονότων που δεν φαίνονται πια να έχουν τη σημασία που κάποτε νομίζαμε.

   Υπάρχει όμως και μια άλλη μορφή λήθης, πιο κοντά ίσως στις διαδικασίες υποσυνείδητης ή ασυνείδητης «απώθησης» που γνωρίζουμε από την ψυχανάλυση, μια μορφή που ενεργοποιείται μέσα από την έμμονη συλλογική προσπάθεια να ξεχαστούν οι τραυματικές εμπειρίες ενός ανυπόφορου παρελθόντος. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν έχουμε τίποτε να πούμε, αλλά όταν νομίζουμε πως ο λόγος θα βλάψει είτε εμάς είτε άλλους, όταν δηλαδή το παρόν εμφανίζεται πιο ασφαλές και περιχαρακωμένο αν δεν αγγίζουμε πια καθόλου τα σημεία εκείνα που το αναδεικνύουν ως αποτέλεσμα μιας επώδυνης διαδικασίας για την οποία έχουμε όλοι τις απαράγραπτες ευθύνες μας.

   (Απόσπασμα από το έργο)

    Το έργο δημοσιεύτηκε ως άρθρο στο ειδικό αφιέρωμα για τον ελληνικό εμφύλιο, που έκανε το περιοδικό "Νέες εποχές" της εφημερίδας "Το Βήμα" και κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου 1999. Περιέχεται επίσης στην έκδοση του αφιερώματος με τίτλο «Πενήντα χρόνια μετά τον εμφύλιο» που κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις «Ερμής» και «Το Βήμα», στις σελίδες 26 ως 31.

 5. Original: . - Rules: RDA
  1. Πενήντα χρόνια μετά τον εμφύλιο