Τραγγανίδα-Μακρυνιώτη, Ελένη

  1. Πρόσωπο
  2. 1933
  3. Μαριολάτα Φωκίδας
  4. Ελληνίδα
  5. Δημιουργοί βιωματικών έργων
  6. Παιδιά - έφηβοι την περίοδο του εμφυλίου
  7. Ένταξη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας - Εγκλεισμός σε φυλακές ή/και τόπους εξορίας
  8. Ανάμειξη στον εμφύλιο με Αριστερά
  9. Γυναίκα
    1. Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ)
    2. Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ)
    1. Η Ελένη Μακρυνιώτη – Τραγγανίδα γεννήθηκε στο χωριό Μαριολάτα Φωκίδας το 1933. Δεν πρόλαβε να τελειώσει το δημοτικό σχολείο, αλλά γαλουχήθηκε στις αξίες και τα ιδανικά του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο από τον κομμουνιστή πατέρα της, τον Ηλία, ο οποίος κυνηγήθηκε για τις ιδέες του και εξορίστηκε από τη μεταξική δικτατορία, ενώ ήταν μεταξύ των γηραιότερων ανταρτών του ΕΛΑΣ. Αργότερα, το 1947, θα δολοφονούνταν άνανδρα και φρικτά, διά αποκεφαλισμού, από τις συμμορίες που αποτελούνταν από πρώην συνεργάτες των κατακτητών και λυμαίνονταν την ελληνική ύπαιθρο.

      Όπως η πλειοψηφία των παιδιών της γενιάς της, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ως Αετόπουλο κι έπειτα στην ΕΠΟΝ, ενώ, με την έναρξη του εμφύλιου πολέμου, κατατάχτηκε εθελοντικά στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στο Αρχηγείο Παρνασσίδας με αρχηγό τον Διαμαντή και στο Τάγμα του Κρόνου, 2ος Λόχος με λοχαγό τον Φίτσιο. Το Τάγμα είχε χώρο δράσης τη Ρούμελη.

      Τραυματίστηκε το 1948 στο Κοκοσάλεσι, πιάστηκε αιχμάλωτη και πέρασε στρατοδικείο. Λόγω του νεαρού της ηλικίας της δεν εκτελέστηκε και φυλακίσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν το περιεχόμενο του πρώτου της βιβλίου «Η Μυρτιά του βουνού, μαρτυρία μιας ανταρτοπούλας», πάνω στο οποίο βασίστηκε το θεατρικό έργο «Ήλιος στην πέτρα» της Σοφίας Αδαμίδου, ο συγκλονιστικός μονόλογος, με την Ελένη Γερασιμίδου στο ρόλο της Μυρτιάς.

      Από την ιστοσελίδα "Κατιούσα"
    1. 0000 0001 2034 6998 ⟶ Πατήστε εδώ
    1. 147358326 ⟶ Makryniōtē-Tranganida, Elenē
  10. Original: AltSol Company - Rules: RDA