Ζαλοκώστας, Θεόδωρος (Καπετάν-Παλιούρας) (1912-1947)

  1. Πρόσωπο
  2. 1912
  3. 1947
  4. Θεοδώριανα Άρτας
  5. Μελάτες Άρτας
  6. Έλληνας
  7. Στρατιωτικός
  8. Λοχαγός στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς
  9. Ενήλικες με εμπλοκή στον εμφύλιο
  10. Ένταξη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας - Θάνατος εξαιτίας της εμφύλιας διαμάχης
  11. Ανάμειξη στον εμφύλιο με Αριστερά
  12. Άνδρας
    1. Μπούλκες. Στρατόπεδο συγκέντρωσης
    1. Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ)
    2. Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ). Αρχηγείο Τζουμέρκων
    1. Ο Θόδωρος Ζαλοκώστας (Παλιούρας) γεννήθηκε το 1912 στα Θεοδώριανα Αρτας σε πολύ φτωχή οικογένεια. Τέλειωσε το γυμνάσιο και οι γονείς του δεν μπορούσαν να τον σπουδάσουν. Ο Θόδωρος όμως, μελετούσε πολύ και επέλεξε τη στρατιωτική επιστήμη. Κατατάχτηκε εθελοντής στο στρατό, όπου σύντομα αναδείχτηκε λοχίας. Μετά από εξετάσεις εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε με «άριστα».

      Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ήταν διοικητής λόχου. Στους πρώτους μήνες της κατοχής με πρωτεργάτη τον Ζαλοκώστα συγκροτεί στην Αρτα την ομάδα μόνιμων αξιωματικών «ΕΛΑΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για να ενταχθούν στο ΕΑΜ με την ίδρυσή του. Το καλοκαίρι του 1942, συμμετείχε στη συγκρότηση των ένοπλων δυνάμεων του ΕΛΑΣ, και ήταν από τους διοικητές της πρώτης μάχης που έγινε στην Αρτα στις 21-12-1942 στη θέση Πουρνάρι.

      Από τις 4-2-1943 έως τις 29-3-1943 ήταν καπετάνιος του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΕΛΑΣ. Ακολούθως με εντολή γίνεται διοικητής στο Αρχηγείο στο Σούλι, και μετά καπετάνιος της 10ης Ταξιαρχίας της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

      Μετά τη Βάρκιζα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να βρεθεί πρόσφυγας στο Μπούλκες. Το 1946 επιστρέφει με μια ομάδα μαχητών στα Τζουμέρκα, ενώνει τις ομάδες καταδιωκόμενων αγωνιστών και οργανώνει το Αρχηγείο Τζουμέρκων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Στη μάχη των Μελατών, αφού εξαντλήθηκαν τα πολεμοφόδια τους, και περικυκλωμένος από παντού αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα. Το κεφάλι του το έκοψαν και το περιέφεραν ως πρώτο τρόπαιο με άλλα κεφάλια συναγωνιστών του στην πόλη της Αρτας. Με απόφαση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης ονομάστηκε: ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΙΜΗΜΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ.

      Ριζοσπάστης, 5 Ιουνίου 2016, σελίδα 21
  13. Original: AltSol Company - Rules: RDA