Συνέδριο "Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος 1940-1960"

  1. Γεγονός
  2. Συνέδρια σχετικά με την ελληνική ιστορία της δεκαετίας του 1940
  3. 17 Απρίλίου 2013
  4. 20 Απρίλίου 2013
  5. Καλλιθέα Αττικής
  6. Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
  7. Ελληνικά
    1. Το εγχείρημα του συνεδρίου ήταν αρκετά φιλόδοξο καθώς, εκκινώντας από τη δεκαετία του 1940, επιχείρησε να συνδέσει την τελευταία με τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, η έρευνα των οποίων βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

      Το αποτέλεσμα δικαιώνει τους διοργανωτές και θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν ονομαστικά οι πρωτεργάτες της προσπάθειας, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Προκόπης Παπαστράτης και ο διδάσκων στο Τμήμα, Μιχάλης Λυμπεράτος. Άλλωστε, μέσα από τη διδακτική και ερευνητική εργασία τους, άνοιξαν το δρόμο στους περισσότερους από τους νέους ερευνητές και ερευνήτριες που συμμετείχαν στο συνέδριο αυτό.

      Μέσα από 4 γεμάτες ημέρες, με 17 συνεδρίες και 63 εισηγητές, οι συμμετέχοντες στις εργασίες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέες έρευνες που άπτονταν νέων ζητημάτων αλλά και νέων προσεγγίσεων σε γνωστές θεματικές. Υπήρξε πολυπρισματική προσέγγιση των μελετούμενων περιόδων από τη σκοπιά της πολιτικής, της κοινωνικής και της οικονομικής ιστορίας, του Δικαίου, των πολιτισμικών σπουδών και με τη χρήση πολλών μεθοδολογικών επιλογών, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως αυτές δεν αποτελούν πεδίο διαχωρισμού, όπως ήθελε μια «ιδεολογική χρήση» τους, για να παραφράσουμε μια πασίγνωστη έκφραση. 

      Γιάννης Σκαλιδάκης

      Εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς"
    1. Πρόγραμμα συνεδρίου από ιστοσελίδα Left.gr
    1. 314895507 (Corporate) ⟶ Aristera kai astikos politikos kosmos, 1940-1960 (Conference) (2013 : Panteion Panepistēmio Koinōnikōn kai Politikōn Epistēmōn)
  8. Original: AltSol Company - Rules: RDA