Γιατρουδάκης, Στέλιος

 1. Πρόσωπο
 2. Βαρύπετρο (Κρήτη)
 3. Έλληνας
 4. Χημικός
 5. Δημιουργοί βιωματικών έργων
 6. Ενήλικες με εμπλοκή στον εμφύλιο
 7. Εγκλεισμός σε φυλακές ή/και τόπους εξορίας - Στράτευση στον Εθνικό Στρατό - Ένταξη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας - Πολιτική προσφυγιά στις Ανατολικές χώρες
 8. Ανάμειξη στον εμφύλιο με Αριστερά
 9. Άνδρας
  1. Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ)
  1. Ο Στέλιος Γιατρουδάκης (διδάκτωρ χημείας) γεννήθηκε στην Κρήτη, στο χωριό Βαρύπετρο Χανίων, από αγροτική οικογένεια. Από δεκαοχτώ χρονών, πήρε δραστήριο μέρος στην Εθνική Αντίσταση σαν στέλεχος της ΕΠΟΝ Χανιών. Πιάστηκε και φυλακίστηκε στην φυλακή της Αγίας Κρήτης, περιμένοντας από μέρα σε μέρα την εκτέλεσή του.
   Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τον αγώνα του ως γραμματέας της ΕΠΟΝ Χανίων. Για δεύτερη φορά σώθηκε από εκτέλεση, χάρη στην συμπαράσταση των συμπατριωτών του, αλλά επιστρατεύθηκε και στάλθηκε στην Ήπειρο, όπου αυτομόλησε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος. Πολέμησε και τραυματίστηκε εκτελώντας διάφορες επικίνδυνες αποστολές. Μετά την ήττα και την αποχώρηση του Δ.Σ.Ε. βρέθηκε στην Τασκένδη, όπου έζησε 26 χρόνια, προσφέροντας υπηρεσίες στους συναγωνιστές του και ταυτόχρονα σπούδαζε χημεία. 
   Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, πολλές από τις οποίες βραβεύτηκαν. Μετά τον επαναπατρισμό του εργάστηκε ως προϊστάμενος του Κεντρικού Χημείου της ΛΑΡΚΟ.

   Biblionet
  1. 384965 ⟶ Γιατρουδάκης, Στέλιος
  1. 0000 0000 3206 9257 ⟶ Πατήστε εδώ
  1. 73084557 (Personal) ⟶ Giatroudakēs, Stelios
 10. Original: AltSol Company - Rules: RDA