Αβδούλος, Σταύρος Αντ. (1917-2013)

  1. Πρόσωπο
  2. 1917
  3. 20 Οκτωβρίου 2013
  4. Συκιά (Λακωνία)
  5. Πειραιάς
  6. Πειραιάς - Μακρόνησος - Αη Στράτης
  7. Έλληνας
  8. Νομικός
  9. Δημιουργοί βιωματικών έργων - Δημιουργοί ερευνητικών έργων
  10. Ενήλικες με εμπλοκή στον εμφύλιο
  11. Στράτευση στον Εθνικό Στρατό - Εγκλεισμός σε φυλακές ή/και τόπους εξορίας
  12. Ανάμειξη στον εμφύλιο με Αριστερά
  13. Άνδρας
    1. Άγιος Ευστράτιος. Στρατόπεδο συγκέντρωσης εξορίστων
    2. Γ' Κέντρο Παρουσιάσεως Αξιωματικών (ΓΚΠΑ) Μακρονήσου
    1. Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)
    2. Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ)
    1. Ο Σταύρος Αβδούλος γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Συκιά της Λακωνίας. Παιδί πολυμελούς οικογένειας, αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του, ήρθε στον Πειραιά και συνέχισε τις σπουδές στο γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο παίρνοντας πτυχίο νομικής στα 1939. Έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο Αλβανικό μέτωπο και τραυματίστηκε στη μάχη για την κατάληψη της Κορυτσάς. Τον Ιούνιο του 1941 διορίστηκε δικηγόρος Πειραιά ενώ στις αρχές του 1942 προσχώρησε στο ΕΑΜ και στη συνέχεια έγινε μέλος του ΚΚΕ παίρνοντας μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις που γίνονταν τότε ενάντια στον κατακτητή. Στη διάρκεια του αγώνα συνελήφθη από τους Γερμανούς και κλείστηκε στο στρατόπεδο των Ες-Ες στο Χαϊδάρι, όπου παρέμεινε έως τις μέρες της απελευθέρωσης.

      Μετά την απελευθέρωση (1945-1947) ως δικηγόρος εργάστηκε για την υπεράσπιση στα δικαστήρια του Πειραιά των διωκόμενων μελών της ΕΑΜικής Αριστεράς. Τον Δεκέμβρη του 1947 επιστρατεύτηκε ως έφεδρος αξιωματικός και μετά από ειδική επιλογή στάλθηκε στη Μακρόνησο στο Γ' Κέντρο Παρουσίασεως Αξιωματικών (ΓΚΠΑ) στις 27 Μαρτίου του 1948. Εκεί παρά τα βασανιστήρια δεν υπέγραψε τη δήλωση αποκήρυξης της  Αριστεράς με αποτέλεσμα να καθαιρεθεί από αξιωματικός του Εθνικού Στρατού και να σταλεί στο «Σύρμα» του ΑΕΤΟ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 1950, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Άη Στράτη, όπου παρέμεινε εξόριστος μέχρι τον Δεκέμβρη του 1952.

      Όταν απελευθερώθηκε, εργάστηκε και πάλι ως δικηγόρος στον Πειραιά, συνεχίζοντας και τις πολιτικές του δραστηριότητες μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ και των κομμάτων της Ανανεωτικής Αριστεράς στη συνέχεια. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έρευνα σε θέματα που αφορούν το ελληνικό αριστερό κίνημα και την εθνική μας αντίσταση. Ήταν συγγραφέας των βιβλίων: «Γιατί χάθηκε η Νίκη», «Το φαινόμενο Μακρόνησος», «Νίκος Ζαχαριάδης», καθώς και ενός βιβλίου για τον γενέθλιο τόπο του με τον τίτλο «Λαϊκές παραδόσεις, μνήμες και βιώματα του χωριού Συκιά Λακωνίας».

    1. 352209 ⟶ Αβδούλος, Σταύρος Αντ. (1917-)
    1. 291833265 (Personal) ⟶ Abdoulos, Stauros, 1917-
  14. Original: AltSol Company. - Rules: RDA